Бърни Сандърс представи план за борба с климатичните промени за $16.3 трилиона

Той ще създаде 20 милиона нови работни места

Бърни Сандърс представи план за борба с климатичните промени за $16.3 трилиона

Снимка: YouTube

4265 ~ 1 мин. четене
Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Бърни Сандърс представи план на стойност 16,3 трилиона долара за борба с климатичните промени и за преминаване към чисти енергийни източници, предадоха световните агенции.

Планът предвижда икономиката на САЩ да премине към възобновяеми енергийни източници до 2050 г. и да се обяви национално извънредно положение заради климатичните промени, цитира БТА. Той бе представен от Сандърс като 10-годишна национална мобилизация, която ще създаде 20 милиона нови работни места. Сред идеите в плана са електричеството в страната да идва на 100% от възобновяеми и непораждащи никакви парникови емисии източници. 

Планът предвижда и 2,18 трилиона субсидии за семействата с ниски и средни доходи, за да преобразуват домовете и фирмите си с оглед намаляване с 30% на потреблението на енергия. Сандърс призовава и за инвестиции в електрически превозни средства, високоскоростни железници и разширяване на мрежата за обществен транспорт. 526 милиарда долара ще бъдат вложени и за модернизиране на електрическата мрежа на страната.

Преди Сандърс и други кандидати на демократите представиха подобни планове. Планът на Джо Байдън беше в размер на над 5 трилиона долара и предвижда постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. Сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън пък предложи инвестиране на 2 трилиона долара във федерално финансиране на програми за чисти енергии.
Подкрепи Economic.bg