БФБ отличи инвестиционните посредници с най-високи резултати през 2019 г.

Оборотът на борсата намалява с 39% спрямо 2018 г.

БФБ отличи инвестиционните посредници с най-високи резултати през 2019 г.

Снимка: БФБ

1220 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската фондова борса отличи инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през 2019 г. По време на церемонията ръководството на БФБ разкри и подробности за търговията през изминалата година.

Изпълнителният директор на Централния депозитар Васил Големански описа 2019 г. като една от годините с най-нисък оборот. Той е намалял с цели 39% спрямо 2018 г. и достига едва 333.6 млн. лв. Броят на сделките на регулиран пазар за 2019 г. е 44 167 и отбелязва спад с 19%.

Въпреки отчетените спадове тенденцията е противоречива, тъй като има нарастване на набрания капитал чрез БФБ. През 2019 г. компаниите са набрали финансиране в размер на 329.8 млн. лв., което е над два пъти повече спрямо предишната година.

"Действително има тенденция за нарастване на набирането на капитали през борсата и сме убедени, че новият пазар за растеж на малки и средни предприятия ще стартира успешно. Вече има заявили интерес няколко компании. Предстои и евентуална ваучерна схема, която да бъде одобрена за подпомагане не само на тези компании, а и на тези, които ще се регистрират на всички пазари на борсата", заяви Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

На церемонията бяха присъдени следните награди:

За инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2019 г.

1. Карол АД

2. Елана Трейдинг АД

3. БенчМарк  Финанс АД

За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2019 г.:

1. Авал ИН АД

2. Интеркапитал Маркетс АД

3. Евро - Финанс АД

"Доверие Обединен Холдинг" АД получи наградата за емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година.

В категорията за личност на годината не бе отличен никой, тъй като по думите на Васил Големански през годината не е имало изявена личност с принос за пазара.

Коментари: 0