Bitcoin може „да спре интернет“, предупреждават банкери

Bitcoin може „да спре интернет“, предупреждават банкери

Снимка: Pixabay

Ескалиращата популярност на криптовалутите завъртя във вихъра си мнозина, но едновременно с това буди притеснение у финансовите експерти и особено сред представителите на банковия сектор. Нов доклад обрисува рисковете от феномена, като един от най-любопитните гласи, че обработката на все по-многобройните плащания с дигитални пари „може да спре интернет“. 

Анализът е разработен от организация, представляваща десетки централни банки по света, пише CNN. Според базираната в Швейцария Bank for International Settlements (BIS) интензивният интерес към bitcoin и другите криптовалути надхвърля границите на сферата, в която те наистина биха могли да допринесат за икономиката. 

Авторите на доклада описват редица проблеми, свързани с превръщането на криптовалутите в широко използвана форма на паричен обмен. Любопитното е, че един от големите рискове произтича от може би най-привлекателната характеристика на новите дигитални пари, а именно тяхната децентрализирана природа. 

Фактът,  че те не са обвързани по никакъв начин с централните банки, предполага извършените с тях транзакции да се записват в своеобразна дигитална счетоводна книга. 

Масовото използване на криптовалути за дребни плащания обаче предполага рязко набъбване на  обема на данни, което респективно води до намаляване на капацитета на съхранение на компютърните сървъри. 

За да се овладее тази тенденция и да се извършват необходимите проверки на входящите плащания, вероятно за целта ще е трябва да се използват суперкомпютри. „Огромното количество данни, които се обменят между потребителите, би поставило интернет на колене“, алармират експертите. 

Наред с големите енергийни разходи покрай добива и използването на криптовалути BIS алармира и за това, че употребата на дигиталните пари като обикновени такива е застрашено и от нестабилността в цената им. Показателно за това е, че стойността на най-популярната валута – bitcoin, миналата година рязко скочи до близо 20 000 долара за брой, но няколко месеца по-късно се срина до под 7 000 долара. 

Трябва да се отбележи още, че всяка транзакция изисква и такса от страна на потребителя. В периода на най-голямо търсене през декември тя скочи до 57 долара. „Ако си купите кафе за 2 долара, би трябвало да платите още 57 долара, за да извършите транзакцията“, дава пример Хюн Сон Шин, ръководител на изследването. 

Докладът поставя под съмнение и границите на доверие към криптовалутите. Според авторите то може да се изпари по всяко време „поради крехкостта на децентрализирания консенсус, чрез който се записват транзакциите“. Това означава, че криптовалутите може просто да спрат да функционират, посочват авторите, изтъквайки че това ще доведе до пълна загуба на стойност.

Докладът не е напълно пренебрежителен в отношението си към новостите. Експертите обръщат внимание на технологията, стояща зад феномена. Според тях блокчейнът например може да помогне за опростяването на административните процеси при уреждането на финансовите транзакции. 
Коментари: 0