Bitcoin потъна под 1 200 долара

Криптовалутата страда от регулациите в Китай

Bitcoin потъна под 1 200 долара
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Криптовалутата bitcoin поевтинява за втори пореден ден и стойността й вече е под 1 200 долара за единица. Спадът в сряда е с около 2.5%, а той идва след 4-процентното потъване във вторник. Анализаторите отдават този спад на решението на трите водещи борси в Китай - OkCoin, Huobi, и BTCC, да не позволяват теглене, докато властите в страната не разрешат.

Проблемите за електронната валута започнаха, след като Bloomberg цитира източник от Народната банка на Китай, според който наложените регулации върху търговията с bitcoin няма да бъдат временни. Само във вторник криптовалутата загуби 100 долара от стойността си, а в сряда загубата е вече близо 30 долара.

Сривът идва след два месеца непрестанно поскъпване. От началото на годината до края на февруари цената на bitcoin скочи с 30%. Електронната валута доближи невижданите в историята си 1300 долара за брой. Това беше водено от големия интерес в Китай, който обаче напоследък е свързан с нелегалния трансфер на пари.

Подкрепа на цената оказаха и спекулациите, че този месец американските регулатори ще позволят да бъде създаден първият борсово търгуван фонд върху bitcoin. Крайният срок за това решение е 11 март.

Коментари: 0