Борисов обеща облекла и маски, но болница в Златоград моли за дарения

Призивът се случва на фона на всички обещания на управляващите от началото на пандемията, че предпазни облекла има за всички

Борисов обеща облекла и маски, но болница в Златоград моли за дарения

Снимка: Pixabay

1252 ~ 2 мин. четене

Болницата в Златоград се обърна за помощ към гражданите да дарят хранителни продукти, лични предпазни средства – маски, ръкавици, престилки, гащеризони, предпазни очила, шапки и дезинфекционни препарати; дърва за огрев и парични средства. Призивът е обявен във Facebook групата на болницата и се случва на фона на всички обещания на управляващите от началото на пандемията, че облекла има за всички.

„Болницата в град Златоград не може да бъде запазена без вашата помощ! Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка се обръщаме към вас с настоящата покана – молба да подпомогнете МБАЛ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ШОПОВ“ ЕООД, според възможностите си, като направите дарение“, се казва в поста.

През последните месеци премиерът Бойко Борисов нееднократно е заявявал и нареждал да няма медици без облекла, тъй като в България има достатъчно фирми, които произвеждат такива.

"Не искам да има медици в България без защитни облекла, при положение, че само едно предприятие у нас може да произвежда по 15 000 за една седмица“, каза премиерът през април при посещение на фирма, която произвежда защитни облекла.

Отново през април, в разгара на пандемията, премиерът дори се беше разсърдил, че му задават въпрос защо има медици без облека. „Да се зададе въпрос, че има медик без облекло, просто ме взривява“.

Последното уверение, че всички болници в страната са оборудвани, дойде от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Само преди седмица той каза: „здравната ни система към момента е напълно подготвена да се справи с пандемията. Всички наши болници са обезпечени за три месеца с хирургически маски, ръкавици, дезинфектанти и всички други необходими средства. Има и достатъчно количество от медикамента „Ремдесевир“, като са направени вече и доставките за октомври и към момента няма недостиг на този апарат.“

Болницата в града е подпомагана няколко пъти от дарители по време на пандемията. През месец май в нея е завършен проект, финансиран от дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19” за подпомагане на лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса.

Българският дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България са създатели на ДФ „Обединени срещу Covid-19”. Размера на финансирането е 9 хил. лв. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg