Болници източват НЗОК със скъпи изследвания

Данъците ни отиват за скъпа апаратура, която не работи

Болници източват НЗОК със скъпи изследвания

Броят на болниците у нас се увеличава през последните години и вече достига 364, а всички те работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Сумата за лекарства в лечебните заведения нараства. Плащанията от Здравната каса в рамките на две години са скочили с повече от 100%. Основните консуматори по това перо са частните болници. При анализи на статистиката от НЗОК се забелязва, че парите по клинични пътеки се насочват основно към химиотерапията.

Според експерти от НЗОК въпросните лечебни заведения избягват да изпълняват дейности по по-ниско платени клинични пътеки.

Нова тв направи проверка за това как и дали изобщо функционира тържествено откритият миналата година циклотрон в Александровска болница в София. Той представлява апаратура, с която се произвежда изотоп, който се използва за много важно изследване за ранна диагностика на онкозаболявания. Оказва се, че апаратурата все още не е в услуга на пациентите, защото не работи.

Покрай историята на циклотрона се появяват много въпросителни относно официални твърдения на здравния министър, които не отговарят на действителността. При закупуването на циклотрона се твърдеше, че инвестицията в скъпата апаратура, ще доведе до спад на цените в изследванията.

Циклотронът все още не работи. Петър Москов обясни този факт с изискани допълнителни тестове от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), след които тя би трябвало да издаде разрешително за ползване на циклотрона. В края на миналата година пък Москов обяви, че въпросното разрешително вече е издадено. Проверката показа, че това твърдение не е вярно.

Причината за забавянето на документа е, че в една от точките на изследване е открита завишена радиация и е необходима още работа, за да се преодолее проблемът.

Досега не са правени официални разчети за цената на произвеждания изотоп, но министър Москов я посочи публично. „Цената е под 1000 лв. С активното окончателно заработване на циклотрона в „Александровска“ болница, себестойността на изотопа ще бъде в рамките на около 300 лв.“, заяви той в парламента.

За изследване на скенер в момента НЗОК плаща 2000 лева. Д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница „Св. Иван Рилски“, припомни, че обяснението за високата цена е било, че изотопът се транспортира от Унгария до България с авиотранспорт, тъй като той е с много къс живот. „След като държавата инвестира в такива реактори, които на място произвеждат изотопа като този в „Александровска“ и във Варна, цената остана същата“, поясни Дечев.

По думите на министър Москов става ясно, че изотопът вече се произвежда у нас, макар и не от циклотрона на „Александровска“ болница. Въпреки това цената, която плаща данъкоплатецът остава същата. Проверка показва, че цената на опаковка е близо 3 000 лв., а лекарството се доставя в „Александровска“ през две фирми, въпреки, че то би трябвало произвежда в самата болница.

Коментари: 0