Борисов предлага по-скъпа „синя зона“ в София

Горанов тръпнел в очакване да започне строежът на метрото до „Църна маца“

Борисов предлага по-скъпа „синя зона“ в София
1804 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов предложи по-скъпа „синя зона“ в центъра на София. Това каза той по време на днешното правителствено заседание. По думите му мярката е непопулярна, но огромните инвестиции в градския транспорт я предполагат.

„Сега всичко е обновено, трябва да направите скъпа зона, защото трябва тези пари да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите”, добави Борисов.

„Едно време, като станах кмет, най-младият тролей „Икарус“ беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един. Но автобусите от Орлов мост, особено бяха видни по „Цариградско шосе“, като тръгваха до „Плиска“ – черен дим. Също бяха стари „Икарус“ и нямаше нищо ново“, коментира премиерът.

Според него, който иска да се разхожда в центъра на града с кола трябва да плаща повече, защото замърсява и въздуха повече.

Борисов допълни, че до края на годината се надява да започне изграждането на метрото от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“. „Горанов тръпне в очакване да започнем до „Църна маца“ и съответно от другата страна от „Борис III“ до магистрала „Люлин““, каза още Бойко Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че са разговаряли с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и очакват АПИ да обяви процедурата за избор на изпълнител за целия участък от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ до средата на месец март. „Това означава, че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“, каза още Йорданка Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg