Brexit без сделка ще струва поне €1 млрд. на британската модна индустрия

Браншът настоява правителството да сключи споразумение с блока, което да гарантира растежа

Brexit без сделка ще струва поне €1 млрд. на британската модна индустрия

Снимка: БТА

Ако Великобритания напусне Европейския съюз без подписано споразумение, модната индустрия в страната ще загуби 900 млн. паунда (1.02 млрд. евро). Тук става въпрос само за загубите от митата, които ще бъдат въведени след Brexit, като според неправителствена организация British Fashion Council ще има и допълнителни разходи за бизнеса.

В доклада, цитиран от Bloomberg, се посочва, че преминаването към правилата на Световната търговска организация (СТО) заедно с по-строгия контрол върху международните морски доставки може да се отрази зле на британската индустрия. От неправителствената организация предлагат допълнително правителствено финансиране, което да гарантира, че британската мода ще остане конкурентна в международен план.

Модната индустрия носи на британската икономика годишно около 32 млрд. паунда и са заети 890 000 души, показват данни на групата. Но като сектор, който разчита в голяма степен на приходи от износ, на глобалната верига на доставки и на таланти от различни краища на света, тя ще бъде изправена пред редица предизвикателства, ако страната напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

„Призоваваме правителството да сключи сделка с ЕС, която ще гарантира здравословния и стабилен растеж на модната индустрия“, се казва в становището на British Fashion Council.
Коментари: 0