БРИКС взема Африка под закрила и отправя предизвикателство към САЩ

Многостранните връзки в рамките на \"петорката\" се развиват доста интензивно на различни нива и в различни области

БРИКС взема Африка под закрила и отправя предизвикателство към САЩ
2765 ~ 4 мин. четене
Автор: Юрий Паниев
В сряда в Йоханесбург започва 10-а среща на върха на БРИКС; предвижда се да участва и президентът на Русия Владимир Путин. Доколкото юбилейният форум ще протече в Африка, той ще спомогне да се затвърди сериозната геополитическа роля на обединението. Лидерите на Индия, Китай, Русия, Бразилия и Южна Африка смятат освен това да обсъдят правилата на играта в дигиталната икономика в епохата на Четвъртата индустриална революция. 

Юбилейната среща на БРИКС е вече втората, организирана на африканския континент. Ще я съпътстват още над десет прояви в Йоханесбург с участието на представители на "петорката" - парламентаристи, бизнесмени, финансисти, митничари, младежи, спортисти.

Ситуационно-кризисният център към руското външно министерство информира в понеделник, че във връзка с форума на БРИКС в Йоханесбург са засилени мерките за сигурност.

Многостранните връзки в рамките на "петорката" се развиват доста интензивно на различни нива и в различни области. За Русия значението на формата БРИКС нараства с влошаването на отношенията й със Запада. 

Ще припомним, че историята на БРИКС започва от инвестиционната идея, хрумнала през 2001 г.на британеца Джим О'Нийл, главен икономист на американската банка "Голдман Сакс". Той предсказа навремето бурен възход на най-големите развиващи се икономики и препоръча на инвеститорите да купуват ценни книжа на четири страни, наричани със съкращението БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай). По-късно в групата се включи Южна Африка и тя се изписва вече като БРИКС.

Не само международните инвеститори, но и лидерите на изброените страни харесаха идеята; държавите решиха да образуват неформална организация. Седемнайсет години по-късно О'Нийл не е изгубил вяра в БРИКС, сочи негово скорошно интервю за китайската агенция Синхуа. Според "бащата" на БРИКС след първата си среща на върха през 2009 г. в Русия страните-членки са задълбочили сътрудничеството си в икономиката, политиката и хуманитарната сфера.

Колкото до изявленията, че потенциалът на "петорката" се бил изчерпал, О'Нийл изтъква: "Развитието на страните от БРИКС наистина се забави; това обаче е нещо нормално в процес на преход. Влиянието им все още е значително". Той обръща внимание, че постигнатото от китайската икономика към края на 2017 г. - растеж на БВП с 6,9 на сто - надхвърля прогнозните резултати. 

Същевременно, ако съдим по последната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2018-2019 г., Китай ще свали темпото на растежа първо на 6,7, после и на 6,4 процента. Ако пък избухне търговска война със САЩ, то може да се забави още повече. Нищо чудно, че лидерите на страните от БРИКС ще отделят в Йоханесбург специално внимание на темата за световната търговия в контекста на търговските войни, започващи между Китай и САЩ, както съобщи руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин. 

А според Чжан Цзюн, помощник на китайския външен министър, страните от БРИКС ще засилят координацията си в макроикономическата политика, за да реагират срещу едностранните действия и търговския протекционизъм на САЩ. В тази връзка участниците в южноафриканската среща ще обсъдят рисковете, породени от промените в търговско-икономическата политика на САЩ, и ще заявят, че правилата на Световната търговска организация трябва да бъдат спазвани от всички държави.

Министрите на икономиката и на външната търговия от БРИКС одобриха на своя среща договорености в сферите на дигиталната икономика, премахването на търговските бариери, защитата на интелектуалната собственост, електронната търговия, развитието на малките и средните предприятия, търговията с услуги и стандартизацията. Тези насоки се предвижда да бъдат затвърдени в заключителна декларация от срещата на върха.

Участниците в БРИКС планират да използват по-активно ресурсите на Новата банка за развитие (НБР), създадена от страните-членки в Шанхай, за финансиране на инфраструктурни проекти. Както разказа руският зам.-министър на финансите Сергей Сторчак, НБР смята да финансира четири проекта в Русия. Един от тях цели модернизация на системи за водоснабдяване и водоотвеждане, друг включва мерки за комплексно развитие на малки исторически градове и селища. Инвестициите може да надхвърлят общо един милиард долара.

Основната тема на срещата е обявена като "БРИКС в Африка: сътрудничество с развиващите се страни, насочено към приобщаващ растеж в епохата на Четвъртата индустриална революция". В дискусиите ще имат възможност да се изкажат лидерите на девет африкански държави - председателки на регионални сдружения. Всички те са поканени да участват в проявата чрез форматите "аутрийч" и "БРИКС плюс".Замисълът е да се покаже, че БРИКС не се затваря в себе си, а упражнява влияние върху целия африкански континент. Още повече че африканското направление се нарежда и сред приоритетите на Русия, както личи от новата редакция на Концепцията за външната политика на страната. 

"Формираният през съветската епоха потенциал за сътрудничество със страните от Африка не е изгубен - увери пред "Независимая газета" Юрий Верташов, научен сътрудник в Центъра за изследване на руско-африканските отношения и външната политика в Института за Африка към РАН. - Най-важно за изграждането на отношения помежду ни днес е да се откажем от идеологическите подходи, да се ориентираме към взаимноизгодно сътрудничество. Страните от Африка все повече привличат вниманието на руския едър и среден бизнес."

По думите на експерта Русия разширява сътрудничеството с африканските страни в петролногазовата сфера, дейно се включва в строежа на атомноенергийни обекти. Осезаем е приносът на федерацията в създаването на системи за сателитни комуникации. Важна сфера остава военнотехническото сътрудничество. 

"В страните южно от Сахара делът на руските тежки оръжия е 27 на сто, в тези от Северна Африка - 30 процента. На континента се използват общо към 700 руски хеликоптера", подчерта Верташов.Взаимодействието между Русия и Африка може да стигне до пробив, убеден е той. "Руският бизнес има достатъчна база, за да разшири позициите си в Африка. Това налага извода, че отношенията с Черния континент ще се диверсифицират и ще добият системен характер", заяви експертът. 
Подкрепи Economic.bg