Британски супермаркет пусна плащане с пръстов отпечатък

Това е първият в света магазин, в който може да се плати с новия метод

Британски супермаркет пусна плащане с пръстов отпечатък
Британски супермаркет стана първият в света, в който покупките може да се платят с пръстов отпечатък. Това е магазинът от веригата Costcutter в кампуса на Университет Брунел в Лондон.Компанията, която стои зад иновативната технология - Sthaler, заяви, че води "сериозни разговори" с други големи британски супермаркети да въведат скенери за пръстови отпечатъци на касите на стотици магазини, пише "Телеграф".

Технологията използва инфрачервена връзка, за да сканира вените на пръстите на хората и след това свързва биометричните данни с техните банкови карти. Банковите данни на клиентите се съхраняват от доставчика на платежни услуги Worldpay по същия начин, по който можете да съхранявате данните за картата си, когато пазарувате онлайн. След като веднъж са сканирали пръста си, купувачите могат да влизат в супермаркета без портфейл и да ползват пръста си, за да извършват плащания само за три секунди.Скорошни изследвания са установили, че разпознаването по пръстови отпечатъци, използвано най-широко за заключване на мобилни телефони, е лесно уязвимо от хакери и не защитава достатъчно добре данните ни. Но от компанията Sthaler твърдят, че сканирането на вените на пръста е най-сигурната биометрична идентификация, тъй като не може да се копира или открадне.

От фирмата очакват до ноември поне 3000 от 13 000 записали се за услугата студенти да я ползват активно.

Пръстовите отпечатъци вече се ползват за разплащания в страни като Турция, Полша и Япония.
Сканиране на вените на пръста се ползва във Великобритания като метод за идентификация при влизане в строго охранявани сгради на полицията и в инвестиционните банки за оторизация на големи сделки.

Sthaler води разговори и с нощни клубове и фитнес салони за въвеждане на технологията и дори с клубове от Висшата лига за достъп до зони за ВИП клиенти.
Коментари: 0