Британските депутати бавно вървят към спиране на Brexit

Идеята беше споделена и от финансовия министър Филип Хамънд

Британските депутати бавно вървят към спиране на Brexit

Снимка: БТА

8036 ~ 1 мин. четене
Расте вероятността британските депутати да прекратят Brexit и Великобритания да остане страна членка на ЕС. Заради увеличаващия се хаос около ратифицирането на споразумението за Brexit в Лондон и несигурността дали премиерът Тереза Мей ще договори с Брюксел ново отлагане на излизането от ЕС за възможността Brexit да се прекрати заговори дори британския финансов министър Филип Хамънд.

Някога загубена кауза, идеята за отмяна на чл. 50 от Лисабонския договор – правният процес, по който Великобритания трябва да напусне ЕС – бързо става широко споделяна, пише Business Insider. Вече 6 млн. души са подписали петицията на сайта на британското правителство, призоваваща за отменянето на Brexit. Обяснението за високата подкрепа спрямо петицията е пълният законодателен блокаж в британския парламент как да се осъществи Brexit.

Още вчера дойде потвърждение, че в Уестминстър все повече се обмисля прекратяването на Brexit. Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че курсът на британския паунд може да претърпи срив, ако Мей не успее да постигне договорка с Брюксел за ново отлагане на излизането от ЕС. Именно затова той предположи, че негативното влияние на несигурността върху пазарите би могло да подтикне депутатите да спрат Brexit.

Народен представител, наскоро напуснал правителството на Мей, е коментирал пред Business Insider, че макар отменянето на чл. 50 от Лисабонския договор да е „безвкусно” и да „не е най-добрият начин за излизане от тази ситуация”, решението ще бъде подкрепено от парламента, ако до излизането на Великобритания от ЕС без споразумение остават часове и няма шанс това да се отложи.
Коментари: 0