Британските университети очакват криза до седмици заради Brexit

Институциите са притеснени, че няма яснота за правата на европейските граждани след излизането на Великобритания от ЕС

Британските университети очакват криза до седмици заради Brexit
3074 ~ 1 мин. четене

Британските университети ще се сблъскат с „момент на голяма травма” в следващите няколко седмици, ако правителството не огласи своите планове за европейските граждани в Обединеното кралство след Brexit.

За това предупреди проф. Стюарт Крофт, председател на университета „Уоруик“ в интервю за The Guardian. Според него възможността за липса на споразумение между Лондон и Брюксел относно излизането на Великобритания от Европейския съюз е „абсолютно странна”. Според Крофт на институциите до края на годината им трябва сигурност по отношение на правата на пребиваване на чужденци в страната, за да няма масово напускане на служители след определен период.

„Много организации, не само университети, чувстват, че ще има момент, когато ще е вероятна или някаква форма на споразумение, или никакво споразумение. И в този момент без споразумение, който може да е през декември (…), тогава хората ще започнат да вземат някои големи решения относно бъдещето си”,  обясни Крофт и добави: „Четири седмици не са много дълго време. Ние със сигурност се нуждаем от споразумение. Не мога да си представя как се случи това, че вотът за излизане се превърна във възможност за вот за излизане без споразумение, без план за бъдещето”.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg