Брюксел има пълно доверие на България след изборите

Още не се знае кой ще е новият български еврокомисар и какъв ще е ресорът му

Брюксел има пълно доверие на България след изборите
252 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия има пълно доверие в конституционната и политическата система на България. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер вече е говорил с новоизбрания български президент Румен Радев и го е поздравил за победата. Това съобщи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Оставката на правителството на Бойко Борисов не означава, че страната ще остане без управление. Конституционният ред предвижда служебно правителство, посочва говорителят.

Все още не е ясно кога ще бъде номиниран следващият български еврокомисар, защото няма точен срок за това. Властите в София и Брюксел трябва да определят кандидатурата му и да се продължи по процедурата. Дотогава Кристалина Георгиева ще продължи да бъде на поста си.

Юнкер много държи да има жени в ръководената от него Комисия, които да отговарят за важни ресори. До момента всички жени комисари са оправдали доверието му.   

Засега не е ясно за кой ресор ще отговаря новият български еврокомисар. Има възможност той да поеме задълженията на Кристалина Георгиева, но може да му бъдат възложени и други отговорности. 

Подкрепи Economic.bg