БТПП класира водещите фирми в България

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията

БТПП класира водещите фирми в България

Два пъти и половина среден ръст на приходите от продажби, 655 хил. лв. средна печалба за годината и 1.3 млрд. лв. общо приходи от продажби.

Това са показателите на 100-те най-бързо растящи фирми, подредени от Българската търговско промишлена палата (БТПП) в годишната класация „Топ 100 фирми, водещи в икономиката на България през 2016 г.“.

Това е 19-тото годишно класиране, което БТПП прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Участват общо 6 400 фирми от всички области в страната, които произвеждат 82% от БВП. Методологията на Топ 100 включва само нефинансови предприятия, приключили 2016 г. с печалба и приходи от продажби над 100 хил. лв. през 2015. В обработката на данните са участвали ученици от търговската гимназия, които бяха отличени от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията - дял от 36% в първата стотица. В сферата на услугите са 18% от най-бързо развиващите се фирми, строителството има 10% дял сред първите 100 компании, като спрямо предходното издание на класацията се вижда спад - тогава 25% от класираните са били строителни компании.

Като цяло темповете на развитие на сектора зависят много от обществените поръчки и ангажираността както на големите, така и на по-малки компании. Фирмите от транспортния сектор имат 9% дял в тази класация-в миналогодишното издание е 4%, показва анализът на БТПП.

Забелязват се добри тенденции в сектора като цяло, подчертаха от отдел „Анализи“ на Палатата. „Новините отново са добри от българската икономика“, коментира Симеонов. Според него няма по-добър магнит за инвеститорите от печалбите на конкурентите в дадена държава.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са производството на машини и оборудване, химическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Това са традиционно добре развити сектори у нас, но и с добри конкурентни позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар. В класирането по изменение на печалбата през 2016 спрямо 2015 г. първите 50 фирми постигат среден ръст от 359%. Средната им печалба за 2016 е 3.7 млн. лв. като най-ниската е 202 хил. лв., а най-високата – 36 млн. лв.

Класацията по регионален принцип показва, че големите регионални различия продължават. Най-големите фирми от Югозападния район правят 7 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Северният централен. Той изпреварва по приходи Североизточния регион, който миналата година бе на второ място. Класираните фирми в Северния централен район са от различни индустрии-производство на биодизел, храни, санитарна керамика. На трето място по реализирани обеми от първите 10фирми е Североизточния регион-главно под влияние на химическата индустрия.

„Хубаво е, че има тенденции за намаляване на административната тежест“. Това коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов за мерките на кабинета за намаляване на административната тежест в отговор на журналистически въпрос. Той призова за баланс при премахване на административните бариери, за да не се отвори пътя за некоректни фирми.

Тези мерки на управлението се подкрепяли от Палатата. До преди години, по думите му, административната тежест е била пречка номер едно пред бизнеса. Симеонов отново алармира за проблема с квалифицирана работна ръка пред инвеститорите. По думите му повечето фирми се ориентирали към въвеждане на иновации.

Коментари: 0