Българите искат COVID ограниченията да отпаднат преди Коледа

Над 70% са категорични, че ще нарушат правилата и ще посрещнат празниците с близки и приятели

Българите искат COVID ограниченията да отпаднат преди Коледа

Снимка: Красимир Свраков

5248 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Мнозинството от българи подкрепя идеята ограничителните мерки в страната срещу COVID-19 да приключат на 21 декември, сочат данните на Центърът за обществени и политически изследвания на "Галъп интернешънъл". Според последното им проучване, проведено по телефона с 800 души между 7-9 декември, е установено, че по-голямата част от анкетираните не мислят, че „строгите мерки въобще вършат някаква работа“.

59.3% смятат, че мерките трябва да отпаднат, 21.8% са на обратното мнение, а останалите се въздържат от мнение. Почти половината смятат, че маските, дистанцията и добрата хигиена са достатъчни в борбата с коронавируса. За сметка на това 39.2% са на противоположното мнение.

От агенцията напомнят, че в предходното им проучване по-голямата част от българите са подкрепяли новите, по-твърди мерки.

Към момента обаче остава впечатляващ процентът на тези, които са категорични, че ще нарушат забраните и ще празнуват Коледа и Нова година с близки и приятели – 74.4%. В изолация ще останат едва 18.2%.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова гражданите за „тихи и спокойни празници“, но очевидно българинът не смята така. Той също така не смята, че дистанционното обучение трябва да продължи. Според 42.1% от анкетираните ефективността е нулева и това затруднява допълнително родителите, които също работят от вкъщи.

След като във Великобритания започна масовото ваксиниране срещу COVID, а Германия планира нейното да започне след празниците, българите все още са скептични по този въпрос. 43.3% смятат да се ваксинират, когато е възможно, а 46.7% са категорични, че няма да го направят. Според агенцията съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици.

Подкрепи Economic.bg