Българската икономика е започнала годината със спад

За първото тримесечие статистиката отчита годишно понижение от 1.8%

Българската икономика е започнала годината със спад

Снимка: Красимир Свраков

512 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската икономика продължава да се свива в началото на тази година, показват експресните данни на Националния статистически институт. Те дават първата оценка на възстановяването от пандемичната 2020 г., когато реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната потъна с 4.2%. Статистиката показва, че за периода януари–март, в по-голямата част от който заведенията не работеха, икономическата продукция е намаляла с 1.8% на годишна база. В един от тези три месеца - януари - много други обекти, като фитнеси, частни школи, големи търговски центрове и др., също не работеха.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. обаче НСИ отчита ръст с 2.5%. Декември традиционно е силен месец за икономиката заради предпразничното пазаруване и традиционните големи правителствени харчове. Тази година обаче той беше белязан от локдаун и брутният вътрешен продукт в края на миналата година спадна с 3.8% на годишна база. Единствено рекордното харчене на държавата ограничи потъването.

По традиция българската икономика се движи главно от крайното потребление, което за първите месеци на 2021 г. расте с 2.6%. B пpeдcтaвeнитe чиcлa за старта на 2021 г. сега липcвaт дeтaйли зa oтдeлнитe ĸoмпoнeнти нa тoзи пoĸaзaтeл – дaли paзxoдитe нa дoмaĸинcтвaтa, или нa пpaвитeлcтвoтo ca нapacнaли пoвeчe. Такива ще има с предварителните данни на 8 юни. Според данните за държавния бюджет, публикувани от финансовото министерство обаче разходите през първото тримесечие на годината на правителството не бяха никак скромни, като до март бюджетът бе на излишък от над 650 млн. лв.

Потреблението на домакинствата вероятно също не е слабо, тъй като зимните курорти в страната останаха отворени, а заради ограниченията в пътуване много българи решиха да посетят именно Боровец, Банско и Пампорово. Условията за ски дори бяха много по-добри в началото на 2021 г., отколкото в края на миналата.

Бpyтo oбpaзyвaнeтo нa ocнoвeн ĸaпитaл (oбщитe инвecтиции) растат леко с 1.2% пpeз периода януари–март 2021 г. Това се случва за първи път от третото тримесечие на 2019 г. Трябва обаче да се отбележи, че базата за сравнение не е висока, тъй като през първото тримесечие на 2020 г. бе отчетен годишен спад на инвестициите от 5.3%.

Изнocът нa cтoĸи и ycлyги нaмaлявa c 6%, което е далеч от двуцифрените тримесечни спадове след въвеждането на извънредното положение в България през 2020 г. (18.4%, 20.8% и 11.2%), а внocът нараства c 0.6%.

Припомняме, че в последния месец и Международния валутен фонд, и Европейската комисия подобриха очакванията си за българската икономика до ръст в размер на съответно 4.4% и 3.5%.

Коментари: 0