Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху по-скъпия данък за колите

С 12 на 9 гласа

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху по-скъпия данък за колите
Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се увеличиха данъците за по-старите автомобили. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха „против“, съобщава Фокус.

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември.

Президентът изразява несъгласие с разпоредби, които водят до увеличаване на данъка за старите коли. 

Управляващите изтъкват, че увеличението на данъка за старите автомобили ще е средно с 6-10 лева на година. Според държавния глава уредбата на данъка няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

"Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели", мотивира се президентът.

Промените в Кодекса за застраховането, с които се въвежда лимит от 5000 лева за неимуществени щети на далечни роднини на загинал на пътя, отпаднаха от дневния ред на комисията. Не е ясно с какви мотиви се отлага точката, с която трябваше кодексът да се пригоди към решението на Върховния касационен съд за разширяване на кръга на имащите право на обезщетения от "Гражданската отговорност".
Коментари: 0