Цените на основни храни, плодове и зеленчуци скачат
В рамките на периода 15 - 22 декември се наблюдава оскъпяване на брашно тип „500”, олио, яйца, кристална захар и агнешко месо

© ECONOMIC.BG / Красимир Свраков
Цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци отбелязват повишение, сочат данни от анализ на земеделското министерство. В рамките на периода 15-22 декември се наблюдава оскъпяване на брашно тип „500”, яйца, кристална захар, агнешко месо, основни плодове и зеленчуци.
Средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно в големите търговски вериги отбелязват повишение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна.
Търговията на едро с брашно е в широкия ценови диапазон от 0.87 лв./кг (Враца) до 1.68 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в 7 от областните центрове се отчита увеличение на цените в рамките на 2.3% - 6.5% (най-съществено в Силистра). Само в Кърджали и Русе има понижение, съответно с 2.3% и 3.8%. Така, средната цена на едро на брашното за страната се повишава с 0.9%, до 1.16 лв./кг.
Цените на дребно в големите търговски вериги са в интервала от 1.21 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1.52 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). Поскъпването на продукта в 7 области от 0.8% до 10.9% на седмична база (най-значително във Видин, Враца и Монтана) води до увеличение на средната цена за страната с 2.3%, до 1.36 лв./кг. в големите търговски вериги.
Яйцата също поскъпват. Средните цени по веригата на предлагане са около или малко под нивата от предходната седмица.
Търговията на едро с яйца размер М е в ценовия диапазон от 0.20 лв./бр. (Добрич и Плевен) до 0.26 лв./бр. (Смолян). В Добрич, Кърджали и Силистра стойностите се понижават с 0.01 – 0.02 лв./бр. на седмична база, докато в Благоевград и Русе е налице повишение с 0.01 лв./бр.
Най-ниски цени на яйца, размер М в големите търговски вериги има в Добрич – 0.22 лв./бр., а най-високи – в Русе – 0.29 лв./бр. В преобладаващата част от областите се отчитат разнопосочни седмични ценови колебания в границите от -0.02 лв./бр. (Русе и Търговище) до +0. 01 лв./бр., които се неутрализират и средната цена за страната остава 0.26 лв./бр. Цените на яйца, размер L в големите търговски вериги са в диапазона от 0.27 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил и Смолян) до 0.33 лв./бр. (Разград).
През периода 15 – 22 декември средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в по-малките магазини остават без промяна на седмична база. Тази на дребно в големите супермаркети леко се повишава, сочат данните от анализа на МЗХГ.
Средно за страната, цената на едро на олиото на тържищата се запазва на ниво от 3.49 лв./литър. По области, стойностите се движат от 3.10 лв./литър (Хасково) до 3.85 лв./литър (София и Сливен). В сравнение с предходната седмица, в 3 области е налице увеличение в рамките на 1.1% - 1.8% (Пловдив).
Предлагането на дребно в големите търговски вериги е на цени от 3.72 лв./литър (Варна, Добрич и Шумен) до 4.09 лв./литър (Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Стара Загора и Хасково). Седмичните ценови отклонения, отчетени в по-голямата част от страната, са в границите от -3.1% (Шумен) до +3% (Видин, Враца и Монтана), преобладаващо в посока на увеличение. Така, средната цена за страната в големите супермаркети се покачва с 0.3%, до 3.94 лв./литър.
Леко повишение на средните цени по веригата на предлагане се наблюдава и при бялата кристална захар. Цените на едро са в диапазона от 1.44 лв./кг в Силистра до 1.88 лв./кг във Враца. Сравнявайки с предходната седмица, в 9 области продуктът поскъпва на тържищата от 0.6% до 3.6%, най-чувствително в Силистра. Средната цена на едро за страната нараства с 1.2%, до 1.64 лв./кг.
В големите търговски вериги захарта се предлага на цени от 1.46 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1.72 лв./кг. В 12 области се регистрира увеличение на цените, достигащо до 6.2% в Кърджали, Силистра, Стара Загора и Хасково. От МЗХГ отчитат повишение на средната цена на дребно на захарта за страната с 1.2%, до 1.66 лв./кг.
Земеделското министерство отчита и поскъпване на агнешкото месо. През периода 15 – 22 декември цените по веригата на предлагане на агнешко месо в по-голямата част от страната се запазват на нивата от предходната седмица. Седмичните ценови изменения, отчетени в отделни области, са изцяло в посока нагоре.
Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 14.80 лв./кг (Пазарджик) до 18.98 лв./кг (Благоевград и Русе). Средната цена на едро за страната е 16. 41 лв./кг – с минималните 0.1% над нивото от предходната седмица, поради покачване на стойностите в Перник и София с по 0.8%. През последната седмица средната цена на едро на цяло агне за страната е с 1.10 лв./кг или 7.2% по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.
Освен поскъпналото агнешко месо, цените на основни плодове и зеленчуци също вървят нагоре. В рамките на последната седмица средните цени на едро на зеле, оранжерийни краставици, ябълки и вносни домати на тържищата се понижават от 1% до 4,9%, докато тази на оранжерийните домати се повишава със 7.6%. Без промяна остават цените на картофите и зеления пипер.
Годишните ценови изменения при търговията на едро с основни плодове и зеленчуци са предимно в посока нагоре, сочат данните на анализа на МЗХГ. По-значително поскъпване е налице при оранжерийните краставици, картофите и зелето - с между 33.2% и 57.8%, а по-слабо – при българските оранжерийни домати, вносните домати и ябълките – в рамките на 3.9% - 8.5%. Единствено цената на вносния червен пипер е под нивото отпреди една година - с 5.5%.