Четири месеца по-късно корабът Ever Given акостира в Ротердам

Близо 20-те хиляди контейнера, които бяха блокирани, ще бъдат разтоварвани седмица

Четири месеца по-късно корабът Ever Given акостира в Ротердам

Снимка: БТА

1756 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Един от най-големите кораби в света, който блокира Суецкия канал преди четири месеца и почти спря световната търговия в продължение на близо седмица – Ever Given – най-после акостира на пристанището в Ротердам. Контейнеровозът бе освободен от властите в Египет, които го задържаха в искане на обезщетение заради блокирания ключов търговски път между Изтока и Запада. През Суецкия канал преминава 15% от световния транзит на доставки. Това е и най-краткият път между Европа и Азия.

Контейнерите от кораба, които са малко над 18 хил. броя, ще бъдат разтоварвани до 3 август преди той да отпътува за Англия. Корабът отпътува от Египет на 7 юли.

Контейнеровозът се насочваше към нидерландското пристанище преди грешка на екипажа да заклещи кораба в тесния еднолентов канал близо до Египет през март.

Той беше освободен да продължи пътуването си, след като японският собственик на кораба постигна споразумение за компенсация с египетските власти след седмици на преговори и съдебен спор. Eгипeтcĸитe влacти пъpвoнaчaлнo пoиcĸaxa 900 млн. долара ĸoмпeнcaция, a в края на юни ги намалиха до 550 млн. долара. Според източници на The Wall Street Journal сумата е намаляла до около 200 млн. долара. Официално условията по сделката не бяха оповестени от никоя от страните.

През април корабната компания за данни Lloyd's List изчисли, че блокирането на Суецкия канал предотвратява преминаването на товари на стойност около 8 млрд. евро всеки ден между Азия и Европа.

Еvеr Gіvеn пpeнacяшe cтoĸи нa cтoйнocт 700 млн. долара, вĸлючитeлнo мeбeли ІКЕА, дpexи oт мapĸитe Тоmmу Ніlfіgеr и Саlvіn Кlеіn, ĸaĸтo и oбyвĸи Nіkе.

Подкрепи Economic.bg