COVID мерките струват на британската икономика 251 млрд. паунда

Лондон е най-силно засегнат от ограничителните мерки и съответно претърпява най-сериозни финансови загуби

COVID мерките струват на британската икономика 251 млрд. паунда

Снимка: Pixabay

388 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Една година блокиране заради COVID-19 струва на британската икономика 251 млрд. паунда - еквивалентът на цялата годишна продукция в югоизточната част на Англия, или почти два пъти повече от тази на Шотландия. Това показва доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), съобщава The Guardian.

Експертите са установили, че цялата страна е претърпяла огромни щети от ограниченията на дейността от началото на първото национално блокиране, като някои по-бедни региони са пострадали по-силно.

От CEBR смятат, че разликата между Севера и Юга ще се увеличи, освен ако правителството не предприеме мерки, за да гарантира, че по-неблагополучните части на Обединеното кралство няма да поемат непропорционално икономическите загуби, причинени от пандемията.

Сам Майли, икономист на CEBR, пояснява, че докладът сравнява прогнозите на неговата организация преди COVID-19 да удари Обединеното кралство с нивото на продукцията 12 месеца, след като Борис Джонсън каза на британците, че трябва да останат у дома.

Брутната добавена стойност (БДС), която измерва стойността на стоките и услугите, произведени от икономиката, минус разходите за суровини, необходими за тяхното доставяне, е с повече от 250 млрд. британски лири по-ниска, отколкото би била в противен случай, казва Майли.

В абсолютно изражение загубите в Лондон са най-големите спрямо всички региони на Обединеното кралство, възлизащи на 51.4 млрд. паунда. На второ и трето място се нареждат съответно югоизточната и източната част на Англия със загуби от 34.7 млрд. и 26.6 млрд. паунда.

CEBR обаче заяви, че се появява различна картина, когато се вземе предвид размерът на приноса на всеки регион към икономиката.

Лондон представлява малко под една четвърт от БДС на Обединеното кралство, но е претърпял малко над една пета (20.5%) от загубите от началото на пандемията.

„Това може да се обясни със зависимостта на Лондон от сектори като финанси и застраховане, както и информация и комуникация, които показаха най-плавния преход към работа от вкъщи“, пояснява още Майли.

За разлика от тях, Шотландия, Уелс и региони като Уест Мидландс, Източен Мидландс и Източна Англия са претърпели загуби, предизвикани от COVID, по-големи от типичния им принос за икономиката.

Майли поясни, че въпреки очакваното възстановяване на икономиката, след като мерките бъдат облекчени, някои региони може да изпаднат в още по-тежка ситуация, като по-висок процент на безработица и по-голяма степен на закриване на бизнеса.

„Ако правителството наистина се ангажира да се справи с регионалния дисбаланс, то тогава не трябва да позволи на тези области да поемат непропорционално тежестта на загубите, нанесени от пандемията“, заявява Майли.

Този месец Службата за национална статистика заяви, че продукцията, измерена чрез брутния вътрешен продукт (БВП), е с 9% по-ниска от тази през февруари 2020 г., което е последния месец преди първото блокиране.

Коментари: 0