„Данъчният“ инат на Тръмп може да обърне ЕС срещу него

Упорството на САЩ бави дигиталния данък и това може да изиграе лоша шега на американците

„Данъчният“ инат на Тръмп може да обърне ЕС срещу него

Снимка: БТА

Дигитален данък
Идеята за специфично данъчно облагане за технологичните гиганти отдавна разделя политиците, но продължаващите разногласия с американския президент Доналд Тръмп може да провокират Европа да вдигне налозите върху компании като Google и Facebook, пише CNBC.
Франция, Австрия и Италия са сред европейските държави, които защитават идеята за данъци върху технологичните компании и сами приеха такива на национално ниво. Те предприеха своите действия, след като не бе постигнато такова общностно споразумение в Европейски съюз (ЕС). 
Държавите членки обсъждаха налагането на дигитален данък в Блока миналата година, но през март четири от тях наложиха вето. Ирландия, Швеция, Дания и Финландия настояха за по-широк дебат извън Европа относно цифровия данък. А след като някои от радетелките на идеята приеха национални такива, включително напусналата ЕС Великобритания, и последва ескалация на напрежението със САЩ, се стигна до обсъждане на глобално споразумение с Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 
САЩ обаче продължават да упорстват и това бави придвижването на реформата. Според Пол Танг, холандски евродепутат, американската позиция може да провокира европейските държави все пак да създадат общностен цифров данък. 
„Тръмп най-вероятно ще обедини Европа по този въпрос“, коментира Танг в подкаст на CNBC. „Вече сме в ситуация, в която трансатлантическите отношения са разклатени.“
ЕС и САЩ вече се сблъскаха по отношение на търговията, отбраната, външната политика и още казуси, след като Тръмп влезе в Овалния кабинет.
„Данъчното облагане няма да улесни – меко казано – тази ситуация“, смята Танг, който е от групата на социалистите в ЕП. Той добави, че ЕС няма много какво да губи, ако придвижи напред цифровия данък, дори Тръмп да реши да се противопостави. 
Критиката на Тръмп е свързана с мнението му, че Европа иска да наложи такъв данък, насочвайки го конкретно срещу американските технологични гиганти. Той определи цифровия налог, който Франция прие, като глупав и заяви, че „големите американски технологични компании“ трябва да се облагат с данъци в своята страна.
Тръмп влезе в търговска разправа с Франция и се зарече да направи същото с други европейски страни, ако и те наложат такива данъци срещу американски технологични фирми. Назряващият търговски спор помежду им бе спрян именно от извеждането на дебата на глобално ниво. Така ОИСР се зае да изготви план за международна спогодба.
„В Европа също нараства осъзнаването, че трябва да действаме самостоятелно, а Тръмп принуждава Европа да действа самостоятелно“, каза още Танг, добавяйки ,че това не свързано просто с търговията и данъчното облагане, а е много по-широко. 
Ако няма споразумение с ОИСР до края на годината, технологичните гиганти ще трябва да плащат по-високи мита в някои отделни европейски държави, включително във Франция, Великобритания и Италия. В името на мира Еманюел Макрон реши да отложи влизането в сила на националния данък, който иначе вече трябваше да се прилага. 
Междувременно Европейската комисия също заяви, че се връща към идеята за създаването на общ цифров данък в ЕС, ако не бъде сключена сделка с ОИСР.
Според Джеръми Гез, доцент в Бизнес училището в Париж, цифровият данък е добър начин да направим пазара по-справедлив, за да има баланс между технологичните гиганти и по-традиционните, по-малки предприятия.
„Дигиталното данъчно облагане е начин да се поправи това, защото ако не поправите това, е вероятно да стигнете до икономика с две скорости и вероятно ще дадете допълнителни възможности на технологичните гиганти“, коментира той. 
Въпреки жестоката опозиция на Тръмп, Гез добави, че САЩ може да променят отношението си към цифровото данъчно облагане в бъдеще. Според него има нужда от баланс, за да се помогне на традиционните сектори да се адаптират по-добре и да не става така, че една индустрия да изпъква твърде много пред останалите. 
Коментари: 0