Държавите с най-голям износ през 2017 г. (инфографика)

И чиито мита биха могли в най-голяма степен да повлияят на световната търговия

Държавите с най-голям износ през 2017 г. (инфографика)

Снимка: Pixabay

3488 ~ 2 мин. четене
В разгара сме на търговска война между САЩ и Китай. За повечето световни лидери и корпоративни ръководители люлеенето на глобалното махало към по-протекционистични политики беше неприятна изненада.

Това е така, защото консенсусният поглед на икономистите и икономическите историци е, че мерки като Закона за тарифите Smoot-Hawley от 1930 г., които предизвикаха търговска война по време на Голямата депресия, значително задълбочават обстоятелствата, които вече са доста тежки.

Обикновено увеличенията на митата идват като ответен отговор и това често може да доведе до по-ниски нива на международната търговия и до намаляване на икономическия растеж. В периода от 1929 до 1934 г. според Държавния департамент на САЩ световната търговия намалява с 66%, до голяма степен в резултат на последващи търговски войни.

Поради посочените по-горе причини международните бариери пред търговията падат от десетилетия - досега, разбира се, пише "Бизнесинсайдър".

Кои страни могат окажат най-голямо влияние на световната търговия с въвеждането на по-високи мита?

Това са тези, които изнасят най-много стоки, а тази инфографика от HowMuch.net показва най-големите износители в света през 2017 г., според скорошни данни от Световната търговска организация.

Съединените щати имат за 2017 г. износ на стойност 2 409 млрд. долара, което представлява около 13,4% от общия износ в света. Струва си да се отбележи, че това е с 860 млрд. долара по-високо от износа на страната през 2017 г., а разликата между двете цифри е горещо обсъждания търговски дефицит.

Китай и Германия се нареждат съответно на номер 2 и номер 3, с $1 842 млрд. (10,2% от общия обем) на износа и $1 167 млрд. (общо 6,5%) за най-голямата икономика в Европа.

След големите три никоя друга страна няма повече от 5% от глобалния внос, но Япония, Обединеното кралство, Франция, Хонконг и Холандия надхвърлят 3%.

Ето най-големите 15 износители в световен мащаб и в таблицата:


Подкрепи Economic.bg