Детска градина и земеделска ферма в едно

Тя съчетава футуристичен дизайн и еко предназначение

Детска градина и земеделска ферма в едно

Снимка: Vo Trong Nghia Architects

5296 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

С разгърната застроена площ от 3800 кв. м., детската градина "Фермата" не само впечатлява всеки посетител, имал възможността да прекрачи прага на това екологично съоръжение, но предизвиква и искрено възхищение и благородна завист у специалистите, занимаващи се с архитектура, строителство, интериорен дизайн. Сградата в Донг Най е с необичайна заплетена форма, напомняща възел, а върху покрива й се намират истински градини, в които растенията се отглеждат целогодишно.

Площта е оформена като различни дворчета и площадки, които са напълно достъпни за децата и техните преподаватели.

За успеха на проекта спомага и тропическият климат на Югоизточен Виетнам.

"Фермата" предоставя на посещаващите я деца уникална възможност да растат в среда, която е максимално близо до природата. Малките палавници могат да играят на воля в зелените площи и имат редкия шанс сами да отглеждат зеленчуците, които консумират. В зеленчуковата градина, която се простира на 200 кв. м., децата придобиват безценен земеделски опит, за който връстниците им от големия град дори не са чували.

Детската градина "Фермата", дело на Vo Trong Nghia Architects, е построена до голяма фабрика в провинция Биен Хоа, Виетнам, където работят родителите на тези 500 деца.

Рециклирани материали, рециклиране на вода, соларно захранвано отопление и енергийна ефективност са заложени още при проектирнето на сградата, за да научат децата как се пести енергия.

Детското заведение и фабриката използват само слънчева енергия за отопление, а отпадъчните води от двете сгради 100% се пречистват чрез специална мини станция, употребявайки се повторно за почистване на санитарните помещения. 

Коментари: 0