Дигитализацията свива разходите за труд на работодателите

Новите технологии намаляват и цените на услугите, с което поддържат инфлацията по-ниска, смята ЕЦБ

Дигитализацията свива разходите за труд на работодателите

Снимка: Pixabay

Въвеждането на дигитални технологии намалява разходите за труд и натиска върху цените на услугите, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в проучване, проведено сред големи компании в Еврозоната, предава Reuters. Дигитализацията също така замества работни места за служители с ниска и средна квалификация, но не и висококвалифицирани позиции. Това прави задържането на топ служители съществен въпрос, отбелязва ЕЦБ.

Проучването сред 74 компании, без технологични фирми и банки, е проведено на фона на дебатите дали бързите технологични промени може да са причината за неочаквано слабия растеж на възнагражденията и инфлацията, което е значителна тревога за ЕЦБ.

Изследването подкрепя тази теория при компаниите от сектора на услугите, но допълва, че за производителите на стоки дигитализацията всъщност носи по-голяма гъвкавост и възможности за коригиране на цените.

Доставчиците на услуги, особено търговците на дребно, са по-склонни да гледат на внедряването на дигитални технологии от другите като упражняване на натиск върху продажните им цени, посочва ЕЦБ.
Според анкетираните обаче дигитализацията има слабо негативно влияние върху заетостта.

Макар заетостта в еврозоната да е на рекорден максимум от известно време, растежът на заплатите едва започна да се засилва, а инфлацията все още изостава. Това създава опасения дали не е прекъсната традиционната зависимост между заетостта и инфлацията.

Ако това се окаже вярно, то ще промени начина на действие на централните банки, тъй като традиционните инструменти на паричната политика може би няма да са толкова ефективни, колкото в миналото.

Тепърва обаче трябва да бъдат намерени убедителни доказателства и вместо това мнозина твърдят, че скритите слабости на икономиката може да са по-големи, отколкото се мисли, и това е основната причина за забавения отговор на инфлацията.
Коментари: 0