Дигиталните умения са ключът към по-доброто бъдеще

Десетият юбилеен Webit бе открит от робота София

Дигиталните умения са ключът към по-доброто бъдеще
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Технологиите са неизменен фактор в съвременния живот, който не само не можем да заобиколим, но и с който трябва да се съобразяваме. Те не могат да заменят човека, но ако искаме да сме в крак с бъдещето, от сега трябва да инвестираме усилено в дигитални умения. Около това мнение се обединиха говорителите, които откриха десетото юбилейно издание на IT форума Webit. Сред тях бяха министър-председателят Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова. Всички те подчертаха ключовата роля на образованието. 

Премиерът даде любопитен пример от историята, напомняйки че преди десетилетие българите са били на второ място по източване на кредитни карти. Тогава тези „деструктивни хакери пробиваха всички защити и подложиха на риск използването на кредитни карти“, каза Борисов. Днес България е вън от всички черни списъци и стана успешна в борбата си с този тип измами. 

Ако същите тези хакери, тогава млади криминални престъпници, не се бяха вкарали в тази грешна посока, а бяха като връстниците си САЩ, Google И Facebook, пак щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите сега“, обобщи премиерът. Той призова младите да използват своята сила и талант за позитивни неща и да залагат на обучението си. 

Според кмета на София Йорданка Фандъкова именно обучението  в дигитални умения ще помогне за постигането на дългосрочен успех. Има ли ги, човек ще съумее да на надскочи ролята си на наблюдател и да се превърне в пълноценен участник. 

В тази връзка тя отбеляза, че столичната управа полага усилия за това да приспособи образователната система към новите реалности. В София например има 267 IT паралелки, а в 73 училища децата започват да се обучават по такива предмети още от първите класове. 

„Дигиталната трансформация е реалност, към която ние всички трябва да се адаптрираме – да адаптираме нашия живот, нашите образователни системи, нашите бизнеси и законодателството“, смята и Лиляна Павлова. 

Според нея в рамките на българското европредседателство е било направено всичко необходимо, така че „Европа да не бъде догонваща, а да бъде изпреварваща“. Тя постави акцент върху прокарването на закони, които по нейни думи ще дадат конкурентно предимство на Стария континент, но даде пример с регламентите за лични данни и авторско право, които пък според мнозина други всъщност ще окажат негативно действие върху средата. 

Спорно в световната общност е и дали тепърва навлизащите в живота ни роботи ще повлияят добре или зле на човечеството. „Смятам, че роботите и хората могат да съжителстват мирно и да изградят по-добро бъдеще заедно“, категорична бе София, световно известният хуманоиден робот, който днес отри десетото юбилейно издание на Webit. 

От сцената тя каза, че се чувства не некомфортно, когато чува по свой адрес, че един ден ще разруши човечеството. Макар същите думи да са произнесени от самата нея преди повече от година, се счита, че те са извадени от контекста и са по-скоро проява на чувство за хумор. 

София демонстрира и познания за града, с чието име съвпада и нейното, посочвайки че знае колко древна култура и история има столицата ни. „Знам колко невероятни са природата и хората в България“, допълни още хуманоидът. 

За силата на технологиите говори и основателят на Webit Пламен Русев. Той е категоричен, че те  ще направят света по-добро място, а нас, хората – по-силни. 
Коментари: 0