Директорът на НАП получи ново увеличение на заплатата

През миналата година Галя Димитрова получаваше 3500 лв., сега не се посочва каква е актуализацията

Директорът на НАП получи ново увеличение на заплатата

Снимка: Красимир Свраков

11793 ~ 1 мин. четене

Правителството реши отново да увеличи заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. Независимо от успехите или неуспехите на Агенцията, всяка година на първо число тя получава индексация на месечното си възнаграждение в посока нагоре. От началото на миналата година, въпреки безпрецедентното изтичане на лични данни от Агенцията и наложената милионна глоба по тази причина, Димитрова получи увеличение от 5000 на 5500 лв., като тук не се включват тримесечните бонуси и други допълнителни материални стимули, които получават държавните чиновници.

Сега от пресцентъра на Министерския съвет не посочват сумата на увеличението, но предвид успехите със събираемостта, които НАП има в кризисната 2020 г., вероятно е над 500 лв. В мотивите към увеличението се посочва, че кабинетът предприема тези действия заради „успешното изпълнение“ на задълженията ѝ и новите отговорности около хазарта. Освен това изпълнителният директор се е справила и с други по-рано поставени цели, като „доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги“.

През 2020 г. НАП се нагърби и с държавния надзор в областта на хазарта и хазартните дейности, като поема функциите на тежко компрометираната и вече закрита Държавна комисия по хазарта. От началото на тази година пък Агенцията вече няма да е само приходна, а вече ще е и разходна. След много настоявания от страна на бизнеса, правителството реши тя да управлява програмата за подкрепа на засегнатите предприятия от коронамерките.

Както и при миналогодишното увеличение, така и сега актуализацията на заплатата на Димитрова влиза в сила със задна дата - от 1 януари. За целта се прави промяна в бюджета на организацията, който се увеличава.Подкрепи Economic.bg