Disney купува част от Twenty-First Century Fox за $60 млрд.

Рупърт Мърдок ще се фокусира върху новинарския си бизнес

Disney купува част от Twenty-First Century Fox за $60 млрд.
720 ~ 1 мин. четене
Walt Disney е на път да финализира сделката за придобиване на активи на Twenty-First Century Fox, като компанията е готова да плати около 57 млрд. долара. Информацията е на Reuter, като агенцията се позовава на източник, запознат с процеса по придобиване.

За тези пари Walt Disney ще получи филмовото студио, телевизията, кабелната мрежа и някои международни операции.

Останалият бизнес на Twenty-First Century Fox, фокусиран върху новини и спорт, ще бъдат изнесени в отделна компания и ще бъдат предложени на някои от сегашните акционери във Fox, като тук ще се търсят около 18 млрд. долара.

Сделката, която се очаква да бъде обявена официално днес, слага край на половинвековното разрастване, което бе предприел медийният магнат Рупърт Мърдок. Той успя да превърне един австралийски вестник, завещан му от баща му, когато е на 21 години, в медийна империя, разпростряла се по целия свят, припомня Reuters.

Всъщност, някои анализатори смятат, че Мърдок има намерение да се върне към корените си и да се съсредоточи върху новинарския бизнес, който се счита за негова страст. В момента Мърдок притежава дялове във вестниците Wall Street Journal, News of the World, The Sun, The Times, London Times, телевизията Sky и др.
Подкрепи Economic.bg