Джак Ма забогатя с 2 млрд. долара след рекордната глоба за Alibaba

В момента той е третият най-богат човек в Китай

Джак Ма забогатя с 2 млрд. долара след рекордната глоба за Alibaba

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Китай току-що наложи рекордна антитръстова глоба на Alibaba Group Holding, но компанията благодари на правителството и инвеститорите си отдъхнаха с облекчение. Книжата на компанията, търгувани в САЩ, са поскъпнали с 9.3%, което е най-големият им скок от почти четири години. За Джак Ма, основателят на гиганта за електронна търговия, това означава, че състоянието му се е увеличило с 2.3 млрд. до 52.1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Глобата от 2.8 млрд. долара е по-малка, отколкото предполагаха някои инвеститори, като се формира на база само 4% от вътрешните продажби на компанията за 2019 г. - много по-малко от максималните 10%, разрешени от китайското законодателство.

Докато интернет гигантът ще трябва да приспособи начина си на бизнес, неговият заместник-председател заяви, че регулаторите няма да налагат радикална промяна на стратегията си за електронната търговия.

Ма, който до миналата година беше най-богатият човек в Китай, загуби милиарди, откакто държавните регулатори започнаха антимонополна кампания, спирайки първоначалното публично предлагане на платежната му компания Ant Group Co., само два дни преди да бъде обявено за публична. Сега той е третият най-богат човек в Китай.

Коментари: 0