Джо Байдън представи пакет от стимули за 1.9 трлн. долара

Засегнатите от мерките срещу коронакризата ще получат чек за 2000 долара, ако парламентът одобри плана на президента

Джо Байдън представи пакет от стимули за 1.9 трлн. долара

Снимка: БТА

988 ~ 2 мин. четене

Избраният президент Джо Байдън представи пакет от стимули на стойност 1.9 трлн. долара, заявявайки, че са необходими смели инвестиции, за да се ускори икономиката и да се ускори разпространението на ваксини, за да се овладее коронавирусът. Миналата година Байдън проведе кампания си с обещание да приеме пандемията по-сериозно от президента Доналд Тръмп, а пакетът има за цел да превърне това обещание в реалност с приток на ресурси за реакция на COVID-19 и икономическо възстановяване, пише Reuters.

„Кризата на дълбоко човешко страдание се вижда ясно и няма време за губене“, каза Байдън в праймтаймa от Делауеър. „Трябва да действаме и трябва да действаме сега.“

Пакетът включва 415 млрд. долара за засилване на реакцията срещу вируса и разпространението на ваксините, около 1 трлн.  долара - за директна подкрепа за домакинствата и около 440 млрд. долара за малки предприятия и общности, силно засегнати от пандемията.

Чековете в рамките на тази програма ще бъдат за 1400 долара, които ще са в допълнение към вече одобрената програма на Министерството на финансите, по която се пращат чекове за 600 долара. Допълнителното осигуряване за безработица ще се увеличи до 400 долара на седмица от сегашните 300 долара и ще бъде удължено до септември.

Планът на Байдън е още в началото на своя мандат да представи големия законопроект в подпомагане на икономиката и овладяване на вируса, убил над 385 000 американци. Това е в контраст с Доналд Тръмп, който прекара последните месеци от администрацията си, опитвайки се да подкопае изборната победа на Байдън, вместо да се фокусира върху допълнително облекчение на ситуацията с коронавируса.

Байдън вероятно ще се сблъска със съпротивата на републиканците, които имат проблем със стойността на програмата. Но ще му помогне фактът, че неговите колеги демократи ще контролират и Камарата, и Сената. Чък Шумер, който е напът да оглави демократичното мнозинство в Сената на САЩ, и председателят на парламента Нанси Пелоси заявиха в четвъртък, че пакетът на Байдън е „правилният подход“ и обещаха да започнат работа по законодателството.

Камарата на представителите, ръководена от демократите, гласува „за“ импийчмънт на Тръмп в сряда, което го направи първият президент в историята на САЩ, който е получил два такива вота в рамките на един мандат.Десет от неговите колеги републиканци се присъединиха към демократите, за да го обвинят в подбуждане към бунтове в Капитолия миналата седмица, когато загинаха петима.

Преходните власти заявиха, че планът на Байдън ще бъде последван от друг пакет за възстановяване през следващите седмици. Избраният президент също така призова Конгреса да увеличи минималната заплата до 15 долара на час, а пакетът ще включва помощ за борба с глада.

„Знам, че това, което току-що описах, не излиза евтино, но ако не го направим, ще ни струва скъпо“, каза Байдън и добави, че икономисти, финансови институции и банки на Уолстрийт подкрепят нуждата от стимули. „Ако инвестираме сега - смело, умно, с непоколебим фокус върху американските работници и семейства - ще укрепим икономиката си, ще намалим неравенството и ще поставим дългосрочните финанси на нацията в най-устойчивия курс.“

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg