До 2030 г. няма да има работа за кадри със средно образование

Висшето образование ще става все по-голям приоритет за професиите, в които сега не се изисква

До 2030 г. няма да има работа за кадри със средно образование
4271 ~ 2 мин. четене
Автор: Кезим Медев

До 2030 година, работодателите няма да търсят кадри със средно образование. Очаква се до 2020 година драстично да се увеличат работните места за хора със средно и висше образование, като след това, в периода 2020-2030, висшето образование ще става все по-голям приоритет за професиите, в които сега не се изисква. Този сценарии начерта социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин на конференцията за управление на риска, организирана от Coface.

Калфин също така заяви, че подкрепя дуалното обучение. Причината е, че то действа навсякъде, където е въведено. Резултатите са очевадни – по-ниска безработица и улеснение на бизнеса в намирането на подходящи кадри. Той сподели, че политиката за финансирането на Вузовете ще бъде реформирана, като професиите, които са нужни и търсени от пазара на труда, ще бъдат по-високо финансирани.

Социалният министър обърна внимание и на програмите за младежката безработица. Те показват положителен резултат – 40% от участниците в тях преминават към постоянна заетост. „На фона на младежката безработица в Европа и начина по-който се справят останалите страни, българските резултати изглеждат доста положително, но за мен това е недостатъчно“, добави Калфин.

По темата с работните места, вицепремиерът отхвърли твърденията, че България няма достатъчно кадри в основни отрасли. Като пример за това посочи туризма. Според неговите думи годишно между 80 и 100 хиляди българи отиват в Гърция за сезонна работа в сферата на туризма и земеделието, което означавало, че има кадри за тези сектори и у нас.

„Очаквам до 2030 година да се засили търсенето и предлагането на работа в преработващата индустрия, образованието, здравеопазването и социалните дейности. Също така, прогнозите са, че ще има спад в търсенето и предлагането на работни позиции в ремонтите на автомобили, търговията и техническите специалности. Не сме по-назад от Европа, да липсват кадри, но всичко е в рамките на нормалната европейска тенденция.“, допълни той.

Подкрепи Economic.bg