Идея от 1997 г.: България да стане офшорна зона

Това разкри Красимир Ангарски

Идея от 1997 г.: България да стане офшорна зона
288 ~ 1 мин. четене
Големи са рисковете пред развитието на икономиката ни и сред тях стоят проблемите с износа. Вътрешният пазар може да се засили само чрез износ или вътрешно потребление, като в момента тези два канала за запушени. Това каза финансистът Красимир Ангарски в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темите за финансовото управление, изтичането на капитали и начините за връщане на пари от офшорните зони.

През 1997 при реализирането на валутния борд се е обсъждало България да стане офшорна зона, или данъците да са толкова ниски, че да се приближим към условията на офшорните зони, за да може да привлечем жизнено необходимите инвестиции, каза финансистът Красимир Ангарски. Тогава това е щяло да помогне за много по-бързо преодоляване на кризата. По думите му това вече е невъзможно.

Офшорните зони вече не са на мода в България заради новите начини за спестяване на данъци, каза Ангарски.

По отношение на предложението за данъчна амнистия за българите, които върнат средства, държани в офшорки в страната, Красимир Ангарски предложи в България да има цялостна данъчна амнистия и тези мерки да не обхващат само офшорките. Връщането на пари в страната зависи от гаранциите, които ще бъдат дадени, посочи той.


Подкрепи Economic.bg