До края на юли собствениците на земи трябва да кажат как ще ги стопанисват

Над 1 млн. дка са площите с неизвестни собственици

До края на юли собствениците на земи трябва да кажат как ще ги стопанисват
368 ~ 2 мин. четене

До края на юли собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично или планират отдаването им под аренда.

Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване. Това обясни пред БНР експертът в Министерството на земеделието Лилия Стоянова.

Данните на ведомството показват, че над 1 млн. дка са площите, чийто собственик не се знае или не се е заявил през последните 1,2 години.

"Всяка година със землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя. Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът. Това ползване е възмездно и ползвателят в чиито масиви попадат "белите петна", дължи заплащане", обясни Стоянова.

Собственикът получава парите си от Областната дирекция по земеделие по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е 10 години. Това разкрива и един друг феномен - т. нар. липсващи собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът.

Общинските служби "Земеделие" изготвят предварителни регистри, които се обявяват до 5-и август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15-и август могат да се правят корекции в регистъра.

Подкрепи Economic.bg