Издигат 8 вида еко кули в Париж до 2050 г.

\"2050 Paris Smart City\" превръщафренската столица в зелен и умен град

Издигат 8 вида еко кули в Париж до 2050 г.
Франция очаква през 2050 г. нивото на изхвърлените в атмосферата вредни газове да е със 75% по-ниско от сегашното. Грандиозен е планът на общината в Париж за преобразяване на столицата. Изпълнението е възложено на архитектурната фирма Vincent Callebaut Architectures. Те представиха мащабен проект за превръщане на Париж в технологичен и зелен град. Той носи името „2050 Paris Smart City“. В него е заложена целта да бъдат построени 8 вида кули, които ще изпълняват различни екологични функции.

Планинските кули ще бъдат разположени на известната търговска улица „Рю дю риволи“ в 1-ви район в сърцето на френската столица. Те ще са 15 на брой и ще изпълняват ролята на биоклиматични върхове, съчетаващи различни видове възобновяеми енергийни източници. През деня фотоелектрическия и топлинния щит ще генерират ток и топла вода. Балконите със зеленина ще служат като филтър за обитателите. Поливането и торенето на растенията ще става с повторно използване на вода и на биокомпост от органични отпадъци.

Антисмоговите кули ще представляват 23-километров коридор през центъра на Париж до 14-ти квартал и по протежение на изоставена жп линия, която ще бъде превърната във велоалеи, градски градини и паркове. С помощта на вятърни турбини и фотоволтаични панели, сградите ще произвеждат енергия.

Фотосинтетичните кули ще се изградят като се преобразуват по-стари сгради. В тях ще има биогенератори, които работят с водорасли. Те ще бъдат в 15-ти район, където е кулата „Монпарнас“.

Бамбукови гнезда. Тези кули ще бъдат опаковани в бамбук, който ще пази вертикалните овощни градини.

Пчелните пити ще бъдат добавени към вече съществуващи сгради в 20-ти район на Париж. На покривите на олекотените конструкции ще има фотоелектрически панели, които ще правят ток за уличното осветление.

Фермерски - тези три кули ще представляват градини за производство на зеленчуци, които ще изхранват района.

Мангрови кули - те ще са до северната жп гара - Гар дю нор в 10-ти район, и ще приличат по форма на Мангрови дървета. Влаковете в района ще се задвижват от пиезоелектричество, част от което ще идва от кулите, пише "24 часа". В тях ще има заведения и магазини, които да се посещават от пътниците. Според статистиката в момента те са около 700 000 годишно.

Мостовете ще са две съоръжения, които ще са озеленени и ще използват кинетичната енергия от река Сена за задвижването на малки турбини, които ще произвеждат ток.
Коментари: 0