Доларът ще продължи да се сгромолясва

Прогнозата за достигане на паритет евро - долар изглежда все по-химерна през тази година

Доларът ще продължи да се сгромолясва

Какво е общото между Европейската централна банка, Японската централна банка и Норвежката централна банка? Имайте предвид, че не става въпрос за начина, по-който те провеждат паричната си политика. И трите централни банки „искрено желаят“ да обезценят съответните валути спрямо долара. Даже може да се каже, че това е нещо като фикс идея. 

След решението на Федералния резерв на САЩ обаче да остави лихвите непроменени, доларът просто се сгромоляса спрямо основните валути. Японската йена напомпа стойността си до нивото от 111.40 йени за долар, което е най-високото й ниво от близо две години насам. От началото на година покачването й спрямо щатските пари е близо 8%. Това е ужасна новина на Японската централна банка, която има изострена чувствителност спрямо курса на йената към долара. 

Искам да припомня, че в исторически план няма нито една успешна интервенция на Японската централна банка в стремежа й да обезцени „жълтите“ пари. Не говоря за краткосрочен ефект, разбира се. 

Една от причините за агресивната политика по намаляването на лихвените проценти и покупката на държавен дълг е и валутния курс. До ден днешен японските власти считат, че слабата национална валута до голяма степен стимулира японската икономика и това е крайъгълен камък на паричната политика на централната й банка. 

Според Браян Дайнгерфилд от Роял банк ъф Скотланд: „Има нарастващо напрежение, че централните банки тестват границите на своите политики. Опциите им да влияят вече клонят към нула.“ 

Норвежката централна банка също се включи в играта на валутни обезценки. Ниски цени на петрола и силна национална валута е точно това, от което най-малко има нужда норвежката икономика. Вече бе намекнато, че се обмисля и въвеждането на негативни лихви. В момента основната лихва в Норвегия е 0.5%. Еврото също се изтреля с близо 2% след решението на Федералния резерв, достигайки нивото от 1.1330 долара за евро. Прогнозата за достигане на паритет при валутната двойка евро - долар изглежда все по-химерна през тази година, но темата бе коментирана още в първите ми материали за сайта. Нещо повече, очаквам движение до нивото от 1.15 долара за евро в рамките на следващите две седмици. 

Накратко, през следващите два месеца американският долар ще продължи обезценка си спрямо основните валути. 

Коментари: 0