Долната камара на Конгреса в САЩ одобри $500 млрд. в помощ на икономиката

Нова комисия ще оценява отговора на страната спрямо коронавируса и как се изразходват средствата

Долната камара на Конгреса в САЩ одобри $500 млрд. в помощ на икономиката

Сградата на американския Федерален резерв

Снимка: БТА

472 ~ 1 мин. четене

Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса на САЩ) единодушно одобри пакет от мерки за икономическо подпомагане на стойност 484 млрд. долара, пише Reuters. С въпросните средства ще бъдат финансирани малките компании и болници, засегнати от пандемията от коронавируса Covid-19. Така общите разходи на Вашингтон в отговор на кризата достигат безпрецедентните почти 3 трлн. долара.

Мярката бе подкрепена от 388 конгресмени, докато 5 от тях гласуваха с „Против“. Оглавяваният от Републиканската партия Сенат (Горната камара на Конгреса) прие законопроекта още във вторник, но заплахи за противопоставяне от представители и на двете партии – Републиканска и Демократическа – накараха лидерите на Конгреса да свикат членовете на Камарата на представителите за гласуване на място въпреки карантината.

Камарата също така одобри започването на работа на специална комисия, която ще оценява отговора на американските власти на коронавирусната епидемия  в страната. Комисията ще има широки правомощия да разследва как се харчат средствата от бюджета на САЩ, подготвеността на страната и обсъжданията в администрацията на президента Доналд Тръмп.

Подкрепи Economic.bg