Доналд Тръмп провали партито в своя чест в Лондон

Интересното сега е как ще отговори премиерът Тереза Мей

Доналд Тръмп провали партито в своя чест в Лондон

Снимка: БТА

10182 ~ 3 мин. четене
Доналд Тръмп показа съвсем нагледно как се провалят специални взаимотношения, коментира Politico по повод посещението на американския президент в Лондон.
На първото си посещение във Великобритания, откакто е президент на САЩ, Тръмп даде интервю, в което предупреди, че стратегията на британския премиер Тереза Мей за Brexit ще „убие” каквото и да било бъдещо търговско споразумение със САЩ. 
Освен това американският лидер подкрепи за премиерския пост опълчилия се на Мей бивш външен министър Борис Джонсън, обвини кмета на Лондон Садик Хан, че се справя зле в борбата срещу тероризма и заяви, че цяла Европа „губи културата си” заради масовата миграция.


Изказванията си Тръмп направи по време на грандиозна гала вечеря в двореца Бленъм, която Мей даде в негова чест. Още от самото начало на събитието нещата тръгнаха зле. Тръмп закъсня, принуждавайки премиера и съпруга ѝ да чакат мълчаливо пред двореца в продължение на шест минути преди да се появи.
Впоследствие американският президент каза, че Мей е игнорирала неговия съвет как да преговаря за Brexit и че вместо това е „тръгнала по обратния път”. „Бих провел преговорите по съвсем различен начин. Всъщност казах на Тереза Мей как да го направи, но тя не се съгласи, не ме послуша“, заяви Тръмп пред британския таблоид Sun.
„Ако Лондон сключи споразумение като това, ще се занимаваме с Европейския съюз вместо с Обединеното кралство“, каза още американският лидер.


Дългоочакваната нова Бяла книга, която беше публикувана вчера и която описва визията на Мей за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, разкри, че Лондон официално ще поиска от Брюксел „споразумение за асоцииране“ след Brexit, включително „зона за свободна търговия“ на стоки. Ще бъдат поискани и по-свободни правила за финансовите услуги, партньорство в сферата на сигурността и продължаване на британското членство в много европейски институции. 
За предложените взаимоотношения ще трябва продължаване на тясното сътрудничество с ЕС, включително „редовен диалог между британските и европейските лидери“. Тази стратегия на Мей доведе до оставките на двама нейни министри – на министъра по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис и на външния министър Борис Джонсън.
Правейки изказвания от Лондон, Тръмп каза че е бил „много изненадан и натъжен“ от оставката на Джонсън и добави, че се надява той да се върне в правителство „в някой момент“, както и че Джонсън би бил „страхотен министър-председател“.
Президентът на САЩ насочи мерника си и към лондонския кмет Садик Хан, за когото коментира, че „свършил ужасна работа“ спрямо тероризма и престъпността, както и спрямо самата британска столица. „Някога обичах Лондон като град. Не съм бил тук от доста време. Но когато те карат да се чувстваш нежелан, защо да оставам тук? Като казвам това, говоря за правителството, защото гражданите на Великобритания са съгласни с мен“, каза Тръмп.
Най-брутален се оказал фактът, че на Даунинг Стрийт №10 били предупредили, че американският лидер ще дава интервю в четвъртък, но им било казано, че интервюто ще е позитивно.


В опит да минимизира щетите върху отношенията между Тръмп и Мей говорителят на Белия дом Сара Сандърс публикува изявление днес, гласящо: „Президентът много харесва и уважава министър-председателя Мей. Както той каза в своето интервю в Sun, тя е „много добър човек“ и той „никога не говорил лошо за нея“. Той смята, че тя е била чудесна на срещата на НАТО и че е наистина е страхотен човек. Той е благодарен за чудесното посрещане от премиера в Обединеното кралство“.
Въпросът сега е как ще отговори Мей. Днес тя проведе обширни разговори с Тръмп по ключови стратегически въпроси, включително за отбраната и сигурността, за заплахите от Русия, Иран и Северна Корея.
Подкрепи Economic.bg