"Дружба стъкларски заводи" ще има нов португалски собственик

Купувачът е подал заявление за концентрация до регулатора

4127 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Производителят на стъкло "Дружба стъкларски заводи" е една стъпка по-близо до смяна на собствеността. Португалската BA Glass B.V. е изпратила за одобрение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намерение за придобиване на Glasstank B.V. и част от "Юла Гласуъркс" С.А. Двете компании, които са част от гръцката група Yioula, притежават българския завод.

Португалската компания произвежда и продава стъклен амбалаж на Иберийския полуостров и в Северна Европа.  В същото време "Дружба стъкларски заводи" извършва същите дейности, но в Южна Европа.

Според КЗК придобиването ще окаже въздействие върху пазар на твърди опаковки в сегмента стъклен амбалаж. Регулаторът трябва да се произнесе (обикновено в едномесечен срок) дали тази концентрация нарушава по някакъв начин конкуренцията на пазара. В таи връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

"Дружба стъкларски заводи" е вторият най-голям завод за стъкло в България. Гръцката група обаче има финансови затруднения и се опитва да се раздели с част от бизнеса си.

В началото на октомври стана ясно, че Yioula иска да продаде румънския производител на стъкло Stirom на същата португалска компания. Сделката там се очаква да приключи до края на тази година.

Подкрепи Economic.bg