ДСБ се оттегля управлението, но Москов остава министър

Москов подава оставка като зам.-председател на формацията

ДСБ се оттегля управлението, но Москов остава министър

Ръководствотот на ДСБ реши, че партията излиза в опозиция и ще последва своя лидер Радан Кънев. Здравният министър Петър Москов обаче остава на поста си. Москов подава оставка като зам.-председател на формацията, но остава нейн член.  

След 5-часово заседание Радан Кънев съобщи пред журналисти решението: "ДСБ подкрепя решението на лидера на партията за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-ото нардно събрание поради отказа на партия ГЕРБ от договоредния вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като правосъден министър. 

"Благодаря на ДСБ за обявената подкрепа. Правя така и вярвам, че правя така, че лишавам от всякакво възможно алиби всеки един от тези, които от първия ден на влизането в управлението искаха унищожаването на мнозинството, унищожаването на управлението, спирането на възможността за провеждането на реформи там, където са възможни", посочи Петър Москов, като поясни, че ще продължи да бъде член на ДСБ. 

 Според Москов, неговата лична оставка искат ДПС, БСП и "ще ви излъжа още колко опозиционни партии от първия ден. Моята оставка е най-настървеното искане в държавата, но няма да я получат по този начин", каза още министърът на здравеопазването. 

Кънев поясни по повод думите на Борисов, че ако Реформаторите излязат в опозиция, ще има предсрочни избори наесен, заедно с вота за избор на президент Радан Къневот ДСБ не се плашат от предсрочни парламентарни избори - "нито преди президентските, нито заедно с тях". 

След бурните дебати в началото на седмицата по конституционните промени Реформаторският блок започна да обмисля своята роля във властта. Водещи фигури от коалицията подадоха оставки.  
Всичко започна от правосъдния министър Христо Иванов, който обяви оставката си от парламентарната трибуна. Така той изгуби водената битка с главния прокурор Сотир Цацаров, с когото имаха чести сблъсъци, включително и в публичното пространство. Минути по-късно в кулоарите примерът му последва председателят на ДСБ и съпредседател на коалицията Радан Кънев.  

Коментари: 0