„Джи Пи Груп” изгради пречиствателна станция в Македония

Проектът, подкрепен от Европейския съюз, е на обща стойност над 9 млн. евро

„Джи Пи Груп” изгради пречиствателна станция в Македония
2078 ~ 2 мин. четене

„Джи Пи Груп” изгради нова пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) в Прилеп, Македония. Обектът бе открит от министър-председателя на Македония Зоран Заев и министъра на околната среда и физическото планиране Садула Дураки. Съоръжението бе завършено успешно в края на май тази година. 


Пречиствателната станция в Прилеп ще подобри значително състоянието на околната среда в района на града и ще повиши качеството на водата, която достига до Прилепска река и нейните притоци, съобщават от компанията.

Проектът, подкрепен от Европейския съюз, е на обща стойност над 9 млн. евро. Официалното откриване на 3 юни бе уважено с присъствие и реч  от председателя на делегацията на Европейския съюз в Македония – Самуел Збогар.

Една от най-важните цели, постигнати с пускане на съоръжението в експлоатация е обработката на всички отпадни води в съответствие с  Директивата на Европейския съюз за пречистване на градските отпадъчни води.


Изпълнението на проекта включва изграждане на всички обекти, свързани с ПСОВ и монтаж на съоръженията; изграждане на мост за достъп до пречиствателната станция; изграждане на оградата около станцията; озеленяване; присъединяване на станцията към канализационната мрежа на Прилеп; тестване и стартиране на процеса на пречиствателната станция; обучение на персонала за експлоатация на станцията.

Министерството на околната среда и физическото планиране на Македония с подкрепата на Европейския съюз започва строежа на пречиствателната станция през 2014 г. Според договора с предишния подизпълнител, той трябва да завърши през 2016 г., но работите по изграждането на пречиствателната станция се забавят. „Джи Пи Груп” АД поема проекта през юни 2017 и съоръжението е завършено успешно в края на май тази година.

Подкрепи Economic.bg