Египет обяви извънредно положение

Президентът обяви и създаването на Висш съвет за борба срещу тероризма

Египет обяви извънредно положение
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца. Повод за това станаха двата терористични атентата срещу християнски храмове, извършени в неделя в градовете Танта и Александрия, при които, по последни данни, са загинали най-малко 46 души, а над 100 са ранени.

Атентатът в Александрия беше извършен по време на литургия за Цветница, водена от Коптския патриарх Тауадрос Втори, който остана невредим. И в двата града бяха открити и бомби, които бяха обезвредени.

Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава“, като джихадистите предупредиха за бъдещи атаки. След терористичните актове египетският президент обяви по телевизията, че ще бъдат предприети серия от стъпки. Първата е въвеждането на извънредно положение. За това обаче според конституцията държавният глава трябва да поиска одобрението на парламента до една седмица, отбелязва Франс прес. Президентът обяви и създаването на Висш съвет за борба срещу тероризма.

Съветът за сигурност на ООН решително осъди терористичните нападения срещу църкви в Египет, извършени по време на богослужения за Цветница. Съветът определи атаките като чудовищни и долни и изрази съболезнования на семействата на жертвите, а също и на народа и правителството на Египет.
Коментари: 0