ЕК отбелязва значителен напредък за България в своя доклад, достатъчно ли е това?

Очаквано днес Европейската комисия оповести доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

ЕК отбелязва значителен напредък за България в своя доклад, достатъчно ли е това?

Снимка: Стопкадър

Автор: Марин Киров

Настроенията седмица преди доклада бяха допълнително нагнетявани от политически коментари. От управляващото мнозинство неведнъж изразиха увереност, че докладът ще бъде положителен и ще бъде отбелязан напредък на страната ни, защото голяма част от дадените през януари тази година препоръки според тях са изпълнени. Такива знаци бяха дадени и от Жан-Клод Юнкер.

Опозицията – парламентарна и извънпарламентарна - и тогава, и сега, след като докладът е публичен, ще продължи да търси пролуки и отрицателни оценки.  

За експертната общност бе ясно обаче, че докладът няма как да бъде политически изтъргуван, каквито внушения се отправяха. Текстът, официално представен днес, не спестява критики там където има място за тях, но отчита и положителните реалности, такива каквито са.

Обективен прочит на документа очертава следната картина: наблюдавани са секторите продължаване на реформата в правосъдието, борба с корупцията и организираната престъпност.

Конкретно са анализирани въпроси като: избор на членове на Висшия съдебен съвет (докладът говори за безспорни подобрения на законодателно ниво, а и за позитивни очаквания към избрания нов състав); избор на председател на Върховния административен съд (отбелязано е внушителното мнозинство при избора му, дори след връщането на кандидатурата от президента и повторното прегласуване);  Инспекторат към ВСС (и очакванията към неговата работа след промените в Закона за съдебната власт); промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с подсъдността на делата за корупция; съдебна карта (сериозно предизвикателство пред новия ВСС); антикорупционния закон и др. 

По отношение на антикорупционния закон, от наблюдаващите обръщат внимание на Комисията за отнемане на имущество в светлината на новия окрупнен орган за борба с корупцията, като препоръката е да се внимава и да се гарантира независимост и продължаване на добрите показатели в работата на Комисията. От ЕК държат на прозрачна процедура при избор на ръководството на новия орган.

Трябва да се внимава и въобще с някои хаотични законодателни инициативи според Комисията. Визират се предложенията за промени в Закона за съдебната власт от лятото и есента на тази година. Подобни инцидентни промени в стратегически закони е притеснително за ЕК. Това е притеснително и за нас обаче – не е нормално, Законът за съдебната власт, променен през 2016 г. след сериозна по обем работа, изведнъж да се променя на парче. И бе повече от ясно, че заинтересованите страни ще протестират срещу тези промени.

Общият извод по голяма част от дадените от Комисията и следвани от правителството препоръки, е че тепърва ще се следят резултатите и прилагането на предприетите мерки и законови промени.

Не са пропуснати и слуховете и настроенията, които съпътстваха както предложенията за промени в Закона за съдебната власт, НПК, така и тези при избора на ВСС и председател на ВАС. В това отношение е отправена препоръка да се гарантира широк обществен дебат в тези процедури. 

Дали докладът е положителен или отрицателен, основният въпрос?

Въпреки политическата несигурност в страната преди и по време на извънредните парламентарни избори, категорично е отбелязан значителен напредък по препоръките от януари 2017 г. И въпреки това, слабостите са отбелязани като “незадоволителен” напредък.

Може да се каже, че прогнозите за “напудрен” и снизходителен доклад не се сбъдват, но пък има един обективен документ, който показва очакванията от тук нататък към нас, но и добре свършена работа в някои сектори.

Това означава, че механизмът няма да  отпадне днес или утре, но всъщност никой не е обещавал подобно нещо. Затвърждава се тенденцията той да бъде премахнат в обозримо бъдеще, ако продължи непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък.

Следващият доклад ще е в края на 2018 г. и има достатъчно време работата в сектора да продължи. След като за толкова кратко време, въпреки критиките, все пак се постигна  напредък, то съвсем обективно е да очакваме, че ако има воля, то останалата част от препоръките ще бъдат изпълнени.

Коментари: 0