Електробусите на София пристигат през октомври

Технологията им е с 324 kW батерия с бавен заряд, с която се изминават минимум 300 км с едно зареждане

Електробусите на София пристигат през октомври

Снимка: Facebook

616 ~ 1 мин. четене

До края на октомври ще пристигнат първите 20 електробуса за градския транспорт на София. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фъндъкова на профила си във Facebook.

Търгът за доставка на електробусите беше спечелен от лизинговата компания „Евролийз Ауто“ ЕАД, част от групата на „Еврохолд България“.

Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка, пусната от „Столичен Автотранспорт“ ЕАД, беше удължаван на два пъти поради липса на кандидати. В крайна сметка на 31 януари е била отворена единствената оферта, подадена от спечелилото дружество. Така с малко забавяне след шест месеца София ще се сдобие с първите Е12 на китайската марка Yutong.

Общата стойност на офертата  е 16.7 млн. лв. без ДДС, а лизингово оскъпяване е 5.52 млн. лв. при 8-годишен срок на лизинга и 96 равни ежемесечни погасителни вноски на лихва и главница по приложени погасителни планове.

Технологията им е с 324 kW батерия с бавен заряд, с която се изминават минимум 300 км с едно зареждане. Така времето, необходимо за зареждане на батериите до 100% е около 4 часа.

Електробусите покриват най-високите технологични критерии, достъпни за хора със затруднения в придвижването и са климатизирани, пише още Фандъкова. Дизелови автобуси на същия производител вече се движат по няколко линии в София.Подкрепи Economic.bg