Електронният сертификат за ваксинираните в България вече е активен

Той ще бъде достъпен чрез електронен подпис, а от 1 февруари личните лекари ще го дават на хартия

Електронният сертификат за ваксинираните в България вече е активен

Снимка: Красимир Свраков

Електронният сертификат, който ще получи всеки български гражданин, ваксиниран срещу COVID-19, вече е факт. Той ще бъде генериран в момента, в който бъде поставена и втората доза. В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена.

Той може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код и разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

Това, което е важно днес, е че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият е чрез електронен подпис. Тези, които нямат, от 1 февруари могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското досие", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на представянето на сертификата.

Според него подобен сертификат едва ли ще се изисква на границите. „Поне за момента няма такова изискване. Трудно ми е да преценя дали е редно да се въведе такова изискване при пътуване“, каза още министърът.

Дoĸyмeнтът, ĸoйтo щe се издaвa, cтъпвa нa тoзи, paзpaбoтeн oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, ĸoйтo вce oщe нe e oĸoнчaтeлнo пpиeт. Българският e мaĸcимaлнo близък дo нeгo и cлeд вpeмe, ако имa oбщoeвpoпeйcĸо изискване, тoй щe бъдe пpиpaвнeн ĸъм нeгo.

По време на днешната пресконференция беше представено и пациентското досие. В него се вписват абсолютно всички прегледи, лечение и медикаменти, които са приемани от съответния човек. „В края на месец март досието ще бъде надградено с още информация. Ще бъдат включени и протоколите за скъпоструващите лечения“ каза министърът на здравеопазването, като уточни, че основната цел на електронното здравно досие е да се улеснят максимално всички участници в здравната система.

Коментари: 0