Енергийната стратегия на Ким Чен Ун, която ще спаси икономиката на страната

Той иска да произвежда електроенергия от всичко

Енергийната стратегия на Ким Чен Ун, която ще спаси икономиката на страната
3032 ~ 2 мин. четене

След провалените преговори с президента на САЩ Донaлд Тръмп, Ким Чен Ун трябва да се справи с голяма вътрешна криза, предизвикана от санкциите на ООН - как да поддържа икономиката и военните си сега, след като търговията с петрол и енергийни продукти е ограничена.

В такъв труден момент сега целта на 35-годишния диктатор е да разработи алтернативна енергия - всякаква - от вятъра и енергията на приливите и отливите до превръщането на въглищата в течни синтетични горива.

Времето е от съществено значение, тъй като санкциите притискат много севернокорейски индустрии, които разчитат на внос на бензин и дизелово гориво, включително за селско стопанство, транспорт и военни действия. Много от заводите са затворени поради липса на суровини. Освен това Съветът за сигурност на ООН забрани ключовия износ на Северна Корея, въглища и желязна руда - основни генератори на приходи за икономиката на страната.

Повече от осем години на власт, младият владетел Ким по същество се стреми към всичко: ядрена програма и жизнеспособност на енергийната мрежа с надеждни енергийни ресурси.

Според експерти енергийната стратегия на Ким включва трансформиране на въглищата в синтетични горива, които могат да служат като заместители на течните петролни горива като бензин и дизел. (Този процес се нарича газификация на въглища и може да се използва и за производство на електроенергия.) Северна Корея също иска да се възползва от своята брегова линия и да използва огромни морски бариери с турбини, генериращи електроенергия, за да оползотвори силата на морските приливи.

Въглищата и хидроенергията са основните енергийни ресурси на Северна Корея. Пхенян внася почти целия си петрол и петролни продукти от Китай. В Северна Корея няма доказани запаси от петрол и други горива, според информация на САЩ. И въпреки че Северна Корея има програма за ядрени оръжия, тя не използва ядрена енергия за производство на електроенергия.

Северна Корея не е чак толкова изолирана нация, тъй като изпраща инженери на обучение в Китай и Русия. Така, притисната от санкциите на ООН, Северна Корея е започнала бавно, но стабилно решение за намаляване на въздействието им.

Коментари: 0