Мей брани отлагането на Brexit, критиците ѝ искат оставката

Британският премиер призова депутатите до 22 май да ратифицират споразумението с ЕС

Мей брани отлагането на Brexit, критиците ѝ искат оставката

Снимка: БТА

3866 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей защити решението си да поиска отлагане на Brexit и да търси компромисен план с опозиционната Лейбъристка партия , докато в британския парламент нейната оставка вече бе поискана, пише Reuters.

На вчерашната си среща европейските лидери се съгласиха да дадат отсрочка до 31 октомври на Великобритания да напусне Европейския съюз, докато британският премиер се стреми към договорка  с лейбъристите, за която се надява, че ще доведе до ратифициране в парламента на вече три пъти отхвърляното споразумение за Brexit.

„Това не е нормалният път на британската политика. Постигането на споразумение няма да е лесно, защото за да бъде успешно, ще е нужно и джвете страни да направят компромис”, каза Мей пред британските депутати.

Нейното изявление относно решението ѝ да отложи Brexit за втори път обаче предизвика гневна реакция сред поддръжниците на идеята Великобритания да излезе от ЕС. Един от основните евроскептици, евродепутатът Бил Кеш, описа хода на Мей като „жалка капитулация”.

„Приемате  ли, че Споразумението за оттегляне подкопава нашата демокрация, конституционната основа на Северна  Ирландия, нашето право да се управляваме сами, да имаме контрол над законите ни и подкопава нашия национален интерес? Ще подадете ли оставка?”, заяви Кеш.

„Мисля, че вече знаете отговорът на този въпрос”, отвърна му Мей. Тя добави, че в момента нищо друго не е по-наложително от осъществяването на Brexir и подчерта, че Великобритания би могла да излезе от ЕС преди 31 октомври и да избегне провеждането на избори за Европейски парламент, ако народните представители в Лондон ратифицират споразумението ѝ до 22 май.
Коментари: 0