ЕП одобри отпадането на мониторинга за България

Идеята на ЕК е в бъдеще да въведе всеобща оценка за следене на върховенството на закона

ЕП одобри отпадането на мониторинга за България
Европейският парламент (ЕП) одобри отпадането на механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи в България. Сега остава по въпроса да се произнесат и правителствата на държавите членки, съставящи Съвета на ЕС. 

Новината идва, след като през октомври Европейската комисия (ЕК) предложи да се прекрати мониторингът за нашата страна, но да остане за Румъния. Становището на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на парламента е изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

„Радвам се да ви информирам, че Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепя отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка за България“, пише председателят на въпросната парламентарна комисия Хуан Фернандо Лопес Агилар в своето писмо.

Отпадането на мониторинга означава, че България е изпълнила необходимите изисквания и е отчела промени в законодателството, реформите в съдебната система, създаването на специализиран съд и прокуратура, антикорупционна комисия. 

Идеята на ЕК е в бъдеще да въведе всеобща оценка за следене на върховенството на закона. 

Коментари: 0