Ердоган и службите са знаели за подготовката на преврата

Теорията на бившия шеф на разузнаването у нас за „контролирания“ пуч

Ердоган и службите са знаели за подготовката на преврата

Ердоган и неговата машина – специалните служби, са знаели за подготовката на преврата. Това коментира в предаването „Комбина” бившият шеф на разузнаването у нас ген. Бриго Аспарухов. 

Ген. Аспарухов обясни твърдението си с това, че цялостното поведение на Ердоган показва стремежът му да стане новият баща на Турция, дори нещо повече от Кемал Ататюрк. „Вероятно в този свой стремеж, той започна да заема цялата власт. Амбицията му за промяна на конституцията, която да му даде право да прави всичко, което поиска. Това е концентрация на власт в един човек, която е била присъща на Турция в много далечно време, коментира бившия шеф на разузнаването у нас.

По думите му тези действия на турския президент са породили силно безпокойство в армията. Той даде за пример това, че Ердоган вече арестува генерали, осъди ги, вкара ги в затвора и след това ги пусна. Същото стана и с журналисти и прокурори. „Това са антидемократични мерки, каквито са познати в Европа. Това не може да не е нагнетило напрежение. Слабостта на турците към превратите пък се е задействала като рефлекс“, коментира Аспарухов.

Според генералът най-важният въпрос е защо не предотвратил опита за преврат, ако е знаел. „Защото, ако го беше предотвратил трябваше да арестува всички тези хора, които си беше набелязал – съдии, прокурори, офицери. Тогава общественото мнение щеше да скочи срещу него, защото ги е арестувал, а няма повод. Ттова е един контролиран преврат“, посочи още той.

Доказателството е в това, че за 24 часа той реши един проблем – арестува 6 000 души. Това не може да стане, ако те не са били в списък, отбеляза още ген. Аспарухов.

Коментари: 0