ЕС и Турция със споразумение срещу миграционната криза

Турция ще приема обратно нелегалните емигранти, дошли в ЕС през нея

ЕС и Турция със споразумение срещу миграционната криза
От юни следващата година Турция ще приема обратно всички нелегални емигранти, дошли в ЕС от нейна територия. Европейските лидери пък обещаха да премахнат шенгенските визи за турски граждани в края на 2016 година. Това предвижда планът за действие, одобрен на срещата на върха в Брюксел снощи. 

Турският премиер заяви, че страната ще пази морската граница с Гърция и ще се бори срещу трафикантите на хора, за да осигури спирането на бежанския поток към Европа. Освен това Турция ще трябва да засили контрола по сухопътната си граница с България и Гърция. Планът за действие предвижда още мигрантите да се задържат на турска земя, да се регистрират и интегрират.

За всичко това ЕС ще отдели 3 млрд. евро в помощ на Турция. Все още не е решено коя страна колко да даде за фонда. Южната ни съседка ще изпраща ежемесечни доклади за прилагането на мерките и за промените в дела на бежанците. 

"Нито сме предупредени, нито ни е казано колко. Аз дадох 50 хил. евро. Като казах дадох, имам предвид България, тези 50 хил. евро от 1,8 млрд. евро, които в Малта гласувахме за Африка. Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези 1,8 млрд. евро.", заяви Бойко Борисов в отговор на въпрос за българската вноска, цитиран от БНР.

По думите на българския премиер визите трябва да паднат само за определени категории турски граждани - държавни служители, общински служители, бизнеса. В последната подписана декларация такова разграничение не се прави. 

"Нека едно да е ясно – двете страни се договориха да ускорят темпото но преговори, но стандартите и критериите за покриване остават същите.", заяви Доналд Туск по отношение на приемането на Турция в ЕС. След 2 седмици се отваря 17-та преговорна глава по икономическата и валутна политика. 
Коментари: 0