Храните в Русия може да поскъпнат

Причината са санкциите срещу Турция

Храните в Русия може да поскъпнат
220 ~ 1 мин. четене
Очаква се скок в цените на храните в Русия, ако вносът от Турция не бъде заменен бързо. В случаи на такива сериозни промени в обема на вноса, отражение има както върху стокооборота, така и върху обема на продоволствените стоки. Това коментира руският зам.-министър на икономическото развитие Олег Фомичов, предаде ТАСС.

Все пак министърът успокои, че на този етап вероятността от увеличаване на цените е много малка. По време на Руския икономически и финансов форум в Дубай той заяви, че Турция е петият по обем търговско-икономически партньор на Русия. Ето защо санкциите неизбежно ще имат отражение върху макроикономическите показатели на страната. 

Припомняме, че на 28 ноември руският президент Владимир Путин прие указ, с който наложи ембарго върху вноса на някои турски стоки, засили контрола при вноса на храни, забрани наемането на турски граждани от руски работодатели в някои сектори. Освен това бе отменен безвизовия режим с Турция, а туроператорите бяха приканени да не изпращат туристи към турските курорти.

Ако конфликтът се задълбочи, може да бъдат спрени големи съвместни проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ. Всичко това дойде в отговор на свалянето на руския боен самолет от турските власти на 24 ноември. 

Фомичов каза още, че ако турските инвестиции в Русия бъдат спрени, това ще повлияе негативно на инвестиционната динамика и на брутния вътрешен продукт на страната.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg