ЕС създава собствена армия

Според руския \"Известия\", това ще се случи до 2018 г.

ЕС създава собствена армия
Европейският съюз може да създаде собствена армия до 2018 г. Това твърди руският в. "Известия", като цитира свой източник от Европейската комисия. В Брюксел се обсъжда формирането на европейска армия, която да осигурява вътрешната и външната сигурност на ЕС, пише руският вестник. Според източника му на този етап се проучват общи предложения от министрите на отбраната на Франция и Германия, включително въпросът за създаване на обединена армия.

По-късно през деня, в своята годишна реч за състоянието на съюза, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също заговори за създаването на единна европейска армия. "Лисабонският договор позволява на членовете на ЕС, ако самите те пожелаят, да приведат отбранителните си способности в постоянна структурна форма. На мнение съм, че е дошло време да се възползват от тази възможност“, каза Юнкер.

Ако инициативата бъде одобрена, европейски военен блок може да се появи още през 2018 г.

Самото създаване на обединен военен щаб ще бъде важна стъпка. Необходимо е обаче да се определят неговите функции и ниво на автономия - основни фактори, бележещи силата на бъдещата армия, посочва събеседникът на всекидневника.

Много въпроси все още не са решени поради различия в оценките, гледищата и стратегическите интереси на 27-те страни партньори. До 2018 г. се налага да очертаем приоритетите, да означим заплахите и да се разберем какви точно действия да предприемаме и какво ще смятаме за допустимо при използване на военна сила. Не по-маловажен е въпросът как ще се финансират операциите и мисиите, добавя той.

Трябва да бъде защитена шенгенската зона в рамките на бъдещ Европейски отбранителен съюз, заявяват военни експерти от Франция и Германия в документа, подготвен от двамата министри на отбраната.
Специалистите предлагат да бъде създаден нов команден център, осигуряващ дейността на военните подразделения, що се отнася до медицинската помощ, координирането на логистичните действия и съвместното използване на военни активи. Идеята е за целта да се използва днешният Еврокорпус, който изпълнява сега хуманитарни и миротворчески мисии, а също така участва в международни военни операции в сътрудничество с европейски мисии и НАТО.

Основен противник на стремежа към развитие на европейска отбранителна политика досега бе Великобритания поради страховете й от евентуална конкуренция с НАТО. Перспективата за излизане на кралството от ЕС отвори път към по-тясно взаимодействие в отбраната между страните членки, отбелязва "Известия".

Според "Росийская газета" сложен е въпросът дали Евросъюзът има нужда от собствена армия, "за да отслаби зависимостта си от САЩ". 

"Балтийските страни - чрез президентката на Литва, вече отвърнаха, че не, защото (тази армия) ще дублира НАТО, и заплашиха да блокират инициативите в тази връзка. Но Германия, Италия и Вишеградската четворка са за създаване на европейска армия. На срещата (на върха на ЕС тази седмица) в Братислава се очакват горещи дебати по въпроса", добавя московският официоз.

Основа за дебатите са четирите направления в плана за изграждане на европейска отбрана, подготвен от екипа на върховния представител на ЕС за външната политиката и сигурността Федерика Могерини. 
Коментари: 0